Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Muzeális könyvtár a veszprémi püspöki palotában - szép, de használatáról nem szólnak

A veszprémi püspöki palota 1765-1776 között épült a hazai késő barokk és copf építészet jeles képviselője, Fellner Jakab tervei alapján. Az építtető főpásztor, Nagymányai Koller Ignác (1762-1773) habitusát és műveltségét tükrözi, hogy az épület első emeletének északi szárnyában, közvetlenül lakosztálya és a püspöki magánkápolna között rendezte be a könyvtárának otthont adó helyiséget.
Az olvasószoba enteriőrje: a 18. századi beépített polcrendszer, az ahhoz kapcsolódó intarziás faburkolat és a tudatosan, méret szerint csoportosított gyűjtemény a püspök gondoskodásáról, a barokk pompa szeretetéről és különleges esztétikai érzékről tanúskodnak.
Az alapító könyvszeretetét mutatja a Franz Anton Palko által készített, a teremben elhelyezett festmény, amely egy kötettel a kezében ábrázolja a főpásztort. A korabeli leltárkönyvek és feljegyzések egyértelművé teszik, hogy a helyiséget a Biró Márton és Koller Ignác által gyűjtött könyvanyag befogadására tervezték, létrehozva ezzel Veszprém egyik első, tudatosan felépített magángyűjteményét.
A gyűjtemény első szakmai alapú rendezésére az 1930-as években került sor, az akkor még Püspöki Könyvtár nevű intézmény katalogizálásakor. Ekkor egy reprezentatív fogadóhelyiséget igyekeztek kialakítani a teremben, ezért az ennek a célnak esztétikailag nem megfelelő köteteket a Püspöki Könyvtárban helyezték el, és más, szebb kötésű munkákkal pótolták azokat. Az így létrejött könyvanyag összesen 2225 kötetet tartalmaz.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról