Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Muzeális könyvtári felszerelések - 2. Hasznos kisgépek

Folytatjuk a néhány hete megkezdett sorozatot link a Halis-könyvtárban lévő könyvtártörtneti emlékelről.
- Mechanikus betűnyomó gép - A magyar karaktereket többé-kevésbé hiányosan tartalmazó, kör formájú "klaviatúrával" működő gépek - Rotex, Tenza vagy más esetben pl. Dymo márkájúak - a befűzött színes, nyomásra fehérré váló szalagba nyomták bele a betűt. Az öntapadós műanyagon kidomborodó betűk igen tartósan olvashatók. Pl. bekötött újságok gerincén jól helyettesítette az aranyozást. A múlt század nyolcvanas éveiben használták a Halis-könyvtárban is. A ma már ritkán használt ilyen gépek elektronikusak.
- Katalóguscédula-stencilező - Írógéppel gépelve rá a stencil hártya betűsablonná vált. Ha éppen a katalóguscédula méretű stencilre gépelt szöveg vált sablonná, akkor egy-egy katalóguscédulát egyetlen gépeléssel a képen látható szerkezet segítségével sokszorosítani lehetett. Egy cédula ugyanis a leírt mű összetettsége miatt több tíz helyre is kerülhetett a katalógusainkban. Olyan művek esetén volt ez hasznos, amikor nem a Könyvtárellátótól került a dokumentum a gyűjteményünkbe (antikvár vásárlás, hanglemezek). Az 1980-as években használatban volt. (Czupi Gyula)
A fotókat ld.: link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2019. május 27.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=muzealis_konyvtari_felszerelesek_-_2._hasznos_kisgepek
Régebbi hírforrás(ok): Muzeális könyvtári felszerelések - 1. kölcsönzőpultok, asztalok (galéria) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról