Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Néhány könyvtár ODR-gyakorlata - még nem 2.0

- A KSH Könyvtárhoz beérkező könyvtárközi kérések 97%-a ODR-en, 3 %-a e-mailen érkezik. Általában még a beérkezés napján teljesítik a kéréseket. Budapesti és vidéki intézményeknek is szolgáltatnak. 2003-ban még csak 17 település 255 dokumentumkérését teljesítették, 2013-ban viszont már 157 településről 2589 dokumentumkérés érkezett hozzájuk, 2016-ban pedig már 4800, tehát folyamatos a növekedés. A postázással járó kiadásokat a KSH vállalja magára. A teljesítési arány 90% fölötti. Egy ember foglalkozik az intézményben könyvtárközi kölcsönzéssel.
- Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Könyvtára jelenleg kizárólag folyóirataival van jelen a MOKKA-ban, de szerepel a terveik között a könyveik betöltése is. Évente 100-as nagyságrendben kapnak könyvtárközi megkereséseket. Egy ember foglalkozik a könyvtárközi szolgáltatással.
- A BME OMIKK-nál 2017-től már csak ODR-en keresztül fogadnak kéréseket. Náluk 5 ember foglalkozik könyvtárközi kölcsönzéssel.
- A Richter Gedeon Nyrt. Műszaki Könyvtár nem ODR-tagkönyvtár. Kizárólag cikkeket szolgáltat. Éves szinten mintegy 7600 ilyen irányú megkeresést teljesít. A könyvtárközi kölcsönzések regisztrálását a saját fejlesztésű SharePoint felületen végzik. A cikk-kéréseket szinte azonnal teljesíteniük kell. Sokszor előfordul, hogy online könnyen elérhető nyílt hozzáférésű anyagokat is könyvtárközi kölcsönzés útján kérnek meg tőlük.
A fentiek a Vállalati könyvtárosok műhelybeszélgetésén hangzottak el.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról