Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem az információ, de nem is a tudás a hatalom!

Kezdetben vala: "scientia potentia est" - azaz: a tudás hatalom. Francis Bacon 1597-ben angolul folytatta: "knowledge itself is the power" [a tudás maga a hatalom]. Michael Scharge manapság - marhaságnak tartva a tudásmenedzsmentet - azt mondja: adhatok neked tökéletes információt, vagy akár tudást, mindenféle eredmény nélkül. Az emberek ugyanis gyakran - kultúrájuk vagy a változtatás miatt félelem okán nem változnak. Ezért inkább úgy fogalmaz: a tudáson alapuló változtatási képesség egyenlő a hatalommal. [Ezzel akkor kikerültük a nem tudás, vagy a hosszú távon várhatóan rossz tudáson alapon való változtatás képességét...? - szerk.] A legtöbb ember nem képes tudását felhasználni a változtatás érdekében. [Talán mert oktatásunk túlzottan információközpontú, és a hatásgyakorlás képességére alig helyez hangsúlyt? - szerk.]
A fentieket összegezve azt mondhatjuk: a tudás - potenciális hatalom. Haszontalan, ha nincs hozzá változtatási motiváció vagy alkalmazási képesség. Ezért: a meglévő tudáson alakuló cselekvés képessége és annak akarása - ez a hatalom.
De itt társadalmi és politikai hatalomról beszélünk - az emberek vagy események befolyásolásának képességéről.
Ez a hatalom az egyik forrásból származik, a tekintélyen alapuló hatalom, más szóval a nekünk átadott hatalom-érzetnek, amely a mi cselekedeteinket befolyásolja.
Hacsak nem rendelkezünk hatalmas tekintélyen alapuló hatalommal, képesnek kell lennünk mások befolyásolására és a velük való jó együttműködésre, ha valamit el akarunk érni. A tudás megosztása a Tudásmenedzsment (KM) egyik sarokköve, de a KM nem csupán a tudás megosztása (és felhalmozásra) való. Ha olyan valakivel osztjuk meg a tudást, akinek nincs hatalma cselekedni, akkor aligha érünk célt. Ha eredményt szeretnénk, akkor tudásunk megosztása mellett, a befolyásunkat és együttműködésünket is meg kell osztanunk. Ennek eszköze a megbeszélésen alapuló vezetés.
A tudás tehát még nem hatalom. Az akarat, és a tudásra, valamint és az emberek befolyásolására való képesség (különösen a cselekvés hatalommal rendelkezők esetében) - az a hatalom. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ha könyvtárosként eredményt akarsz elérni, többre figyelj, mint az olvasás link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról