Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem ölte meg technológia a közkönyvtárat - arra ösztönözte, hogy mérvadó maradjon (olvasóink szavazatára)

A könyvtárak többet jelentenek nyomtatott dokumentumok repozitóriumánál az ausztrál The Conversation cikke szerint is. A látogatók többre használják, mint kölcsönzésre. Az alapvető digitális írástudást tanítják meg. Akár egy iPad használatát vagy az e-kormányzati fiók hozzáférését. Mások pedig programozó és robotikai kurzusokat tartanak az erre épített műhelyekben, mint például a Queensland közkönyvtár (link
A 2000-es évek elején a könyvtárak halálát jósolták, ám a könyvtárak megtanulták, hogyan maradjanak relevánsak a digitális világban. Hogyan fordítsák le szolgáltatásaikat új formátumokra. Digitalizálják a könyveket, így e-könyveket és e-könyv olvasókat kölcsönöznek. Képernyőket építettek be a filmnézéshez és játékokhoz. Számítógépeket nyújtanak a népesség 14%-ának (akik egyébként nem férnek internethez). Ingyenes Wi-Fi-t és dugaljakat kínálnak az eszközeiket magukkal hozóknak. Az eszközök és szolgáltatások mellett pedig biztonságos, befogadó közeget teremtenek. Aktív szerepet vállalnak a digitális jövő kialakításában is. Helyet adnak például induló cégeknek, innovátoroknak. Például a Geelong Könyvtár és Kulturális örökségi központ digitális stratégiája is mutatja (PDF: link
Mindemellett viszont az ausztrál könyvtárak is forráshiánnyal küzdenek. A könyvtári rendszert nem ágyazták be a várostervezés és törvényhozás magas szintjei közé. Nincs egységesen elfogadott nemzeti modell az állami és helyi önkormányzatok közt a forráselosztásra. Továbbá nincs egységesen elfogadott keret az ausztrál könyvtárak teljesítményének értékelésére. Rendszerint a hagyományos mérőszámok alapján értékelik az intézményeket, mint a tagság és kölcsönzések száma. Ez viszont elavult hozzáállás a könyvtárakhoz. Csak a töredékét mutatja a valós hozzáadott értéknek. Így nem látszik hogyan alakíthatják át a könyvtárak Ausztrália jövőjét. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról