Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Nem Umberto Eco könyvtára...

Az évről évre különböző magyarázatokkal felbukkanó fotót az év elején Don Winslow amerikai író tweetje link lökte be újra a netes körforgásba. Winslow maga nem állította, hogy ez Umberto Eco könyvtára lenne, de bejegyzése friss lendületet adott e magyarázat terjedésének is. Az állítás magyar nyelven is újra felbukkant a közösségi oldalakon, én egy 2021 januári poszt új megosztásai révén találkoztam vele.
A New York Times cikke szerint link azonban a képen látható könyvtár nem Umbert Ecoé volt, hanem a Johns Hopkins Egyetem egykori professzoráé, a 2019-ben elhunyt Richard Mackseyé. A nagy könyvbarát hírében álló Macksey gyűjteménye 51 ezer kötetből állt. A könyvtár legértékesebb darabjai - köztük egy első kiadású Moby Dick - már egy évtizede a Hopkins kampuszára került. Harmincötezer további, gondosan kiválogatott könyvet pedig Macksey halála után vittek át az egyetem könyvtáraiba. Ezen a 2009-es felvételen maga a gyűjtő vezeti körbe a nézőket a könyvtárán, bemutatva annak történetét és néhány fontosabb darabját.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról