Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Library of Congress igazgató: Nem félnek a könyvtárosok. Nem zárjuk be az ajtót, mikor az embereknek legnagyobb szüksége van

Mi, könyvtárosok, büszkék vagyunk arra, hogy befolyásolhattuk a törvényhozást a személyiségi jogok védelmében, mint az emberek alkotmányos jogainak védelmezői (vö.: link - nyilatkozta Carla Hayden, a Library of Congress frissen kinevezett igazgatója. 64 éves, és ő az első nő és első fekete az intézmény élén.
A Baltimore-i zavargások idején, tavaly az Enoch Pratt Free könyvtári hálózat vezérigazgatója volt. A szükségállapotban bezártak az iskolák, a könyvtár azonban kinyitott. Ahogy Hayden fogalmaz: az az események epicentrumában lévő könyvtár a közösségi lehetőség központja volt. S tudtuk, hogy az emberek várták, hogy nyitva legyen. Meg akartuk mutatni, hogy nem zárjuk be az ajtót, amikor az embereknek legnagyobb szüksége van ránk. Így reggel 10-kor az emberek ott lehettek a számítógépnél, s kitölthették álláspályázataikat. Az iskolák bezárása miatt gyerekeknek is kellett egy hely, ahova mehetnek. Így váltunk az élelmiszer és az adományok elosztóhelyévé - mivel semmi más nem volt nyitva a közösségben.
Hayden kedvenc könyve - amit éppen most olvas: Bright April (Okos April) Marguerite de Angelitől, amely gyerekekről - amish, lengyel, fekete -; a kultúrák közötti megértésről szól.
A kulturális örökség alapítvány (Heritage Foundation) politikai szárnya ellenezte Hayden kinevezését, mint mondták, "radikális könyvtárossága" miatt. Ő úgy látja, hogy könyvtárosként komoly elképzelésekkel kell rendelkeznie és azok mellett ki kell állnia. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtáros a titkosszolgálat ellenében (olvasóink szavazatára) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról