Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Német könyvtári rendszer bemutató 2.

Németül két szó van a könyvtárra: a hivatalos Bibliothek Schleswig-Holstein tartományban, más intézmények nevében a Bücherei szerepel. A tudományos, szakkönyvtári és felsőoktatási könyvtári szférában és a szakmai kommunikációban is a Bibliothek használatos.

Németország szövetségi, decentralizált államszervezetét a könyvtárügye is tükrözi. Szövetségi fenntartásban a nemzeti könyvtár két helyszínen (Majna-Frankfurt és Lipcse) működik, de a Bajor Állami Könyvtár és a Berlini Állami Könyvtár is nemzeti könyvtári rangban és feladatkörrel rendelkezik. A szövetségi állam közösen finanszírozza a tartományok összességével a három országos hatókörű szakkönyvtárat, illetve számos fejlesztési projektet.
Az egyetemi és főiskolai könyvtárakat fenntartói a felsőoktatási intézmények, finanszírozó azonban a tartományi költségvetés.
A közkönyvtárakat az adott települések tartják fenn, és a Covid előtt összesen mintegy 120 millió látogatást regisztráltak évente. A lakosság tizedének van olvasójegye.
A közkönyvtárak szolgáltatásában egyre hangsúlyosabbak a rendezvények, kiállítások a helyi közösséget segítő információszolgáltatások, sőt többször felmerült már a vasárnapi nyitva tartás kívánalma is. Ezek a könyvtárak a demokratikus társadalmi diskurzus alapintézményei, mert fel vannak vértezve ismeretterjesztő funkciókkal is, sőt egyre több bibliotéka már makerspace-ként működik.
A nagyvárosi közkönyvtári hálózatok száma mintegy kétszáz, a közkönyvtári hálózat működését a tartományi könyvtárak koordinálják. A közkönyvtári hálózatok tartományokon átnyúló regionális szövetségekbe is tömörülnek, melyek ellátják az adott régió közkönyvtárainak közös katalogizálási teendőit s számos egyéb szakmai feladatot. A katolikus és evangélikus helyi nyilvános könyvtári hálózat is elég kiterjedt melyeket teológiai szakkönyvtárak egészítenek ki.

A közkönyvtárak vezetőitől jellemzően egyetemi alapképzettséget (BA) várnak el, ennél magasabb elvárást a nagyobb városi, tartományi könyvtárak vezetéséhez kívánnak. Mester, illetve doktori fokozattal rendelkező szakemberek jellemzően a tudományos, felsőoktatási és szakkönyvtári szférában dolgoznak.

Az iskolai könyvtáraknak ugyanakkor semmilyen szervezetrendszere nincs, és a szabályozási, szabványos működési keretek is hiányoznak! Általában ott működnek eredményesen, ahol az anyaintézmény pedagógiai programjába való beágyazottság mellett az adott település közkönyvtárával is sikeres együttműködést alakítanak ki. (folyt. köv. az országos közkönyvtári szolgáltatásokkal a következő számban)

Előző rész: link

Hírforrás: Németh Márton
2023. szeptember 18.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=nemet_konyvtari_rendszer_bemutato_2
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról