Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nemhasználók: tartanak a késedelmi díjtól, örülnének a jobb láthatóságnak

Felmérést végzett a stavangeri közkönyvtár...
Például kisgyerekesek jelezték, hogy nehéz követni a gyerekek által kikölcsönzött könyveket, amelyek összekeverednek az otthoni művekkel vagy elkerülnek az óvodába. Mindennek a vége pedig büntetés és kárpótlás az elveszett dokumentumokért.
A beszélgetésekre alapozva ezután egy telefonos interjúkon alapuló kérdőíves felmérés következett, amelyben egy 600 fős reprezentatív mintát kérdeztek meg. (Ebben már könyvtárhasználók és nem használók egyaránt voltak.) Kiderült, hogy a lakosoknak igen szerény ismereteik vannak arról, hogy a könyvtár mit is kínál valójában a dokumentumok kölcsönzésén túl. A könyvtárhasználat gyakorisága az életkor előrehaladásával csökken. Több a női, mint a férfi használó. (Ez érdekes módon a 40-49 éves korosztályban nem érvényesül, ahol azonos a könyvtárba járó férfiak és nők aránya.) Kiderült, hogy nagyon sok könyvszerető ember nem jár a könyvtárba (ők megvásárolják a könyveket). A legfőbb üzenet azonban az volt, hogy 'Újra és újra figyelmeztessetek, hogy léteztek és akkor többet fogunk használni titeket!'
Ezen felbuzdulva több programot is indítottak a projektidőszakban. Egyik ilyen volt a "mini könyvtár", amelynek keretében stavangeri munkahelyekre helyeztek ki pár száz dokumentumból álló letéti gyűjteményeket valamilyen jól látható helyre. A könyvek és az irodalom hamar a munkahelyi társalgás egyik fő témájává vált. A másik ilyen program a nyári könyvtár volt. 2008-ban vásároltak egy 1957-es évjáratú Opel Olympia veteránautót, feldíszítették a könyvtár logójával, megtöltötték könyvtári dokumentumokkal, majd a nyári szünet ideje alatt rendszeresen megjelentek a strandokon és a bevásárlóközpontokban. Mind a sajtó, mind a használók körében nagy visszhangja lett a programnak. (ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról