Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nemhogy bezárni, pont hogy bővíteni kell a könyvtári kapacitást télire!

Szakemberként természetesen szívesen olvassuk a költségvetést, hogy lássuk, mennyi pluszpénz jut a könyvtáraknak. Hollandia másik 99,9999%-át teljesen más dolgok érdeklik. Az infláció tombol, és különösen az energiaköltségek válnak sok ember számára teherré. A fűtés sok helyen kikapcsolva vagy csak minimálisan bekapcsolva marad. És talán a könyvtárak segíthetnek néhányan ennek a csoportnak - írja blogjában Mark Deckers, holland könyvtári tanácsadó.
Beszéltem egy nagyvárosi könyvtár igazgatójával, aki arra számít, hogy télen megnövekedhet a látogatók száma a "termosztátos menekültek" miatt, akik lekapcsolják otthon a fűtést. Még aznap este leültem hat önkormányzat tanácsosaival és polgármestereivel, hogy megvitassuk a könyvtár jövőjét. És bizony, egy tanácstag pontosan ugyanezt mondta: nem akar-e ezzel kezdeni valamit a könyvtár? A fiókkönyvtár illetékes vezetője megígérte, hogy holnap el is kezdi a munkát.
Jut eszembe... Minél többen vannak a könyvtárban, annál kevésbé kell magának a könyvtárnak fűtenie. Minden egyes belépő 100 Wattnak megfelelő hőenergiát ad le :-)

Kérdés persze: van elég hely a könyvtárakban? A könyvtári statisztika szerint, mely "valós idejű" adatokat tartalmaz, összesen 16.753 tanulóhellyel rendelkeznek a könyvtárak. (Tavaly még 15 030 volt, azaz a szám tehát rohamosan növekszik.) De vajon elég egy hideg télre, magas energiaárakkal? Van lehetőség szükség esetén a sürgősségi helyszínekre eljutni? Őszintén szólva nem hiszem, hogy olyan őrült ötlet a kollégákkal együtt gondolkodni ezen.

Mi is kellene ahhoz, hogy ideiglenesen, de felelősségteljesen 30 000 vagy 100 000 férőhellyel bővüljön a könyvtárak száma? - Tehát kedves könyvtárigazgató úr, szeretné továbbítani ezt a cikket köztisztviselőjének és polgármesterének? És kedves polgármester és köztisztviselő! A könyvtár már segített a koronaválságban, talán ezúttal is tudnak segíteni. Ehhez a segítéshez a könyvtárnak szüksége lehet extra felszerelésre. Ezek azok az idők, amikor olyasmiket teszünk, amelyeket soha nem gondoltunk szükségesnek: segítünk járvány idején, nyelvleckéket adunk, mert háború van Európában, vagy olyan hollandokat fogadunk be, akik nem tudják megfizetni a fűtésszámlájukat... Őrült idők ezek - írja a holland szakember. (ford.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról