Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Némileg egészségesebbé válik a könyvtári állomány Martfűn

A plafonig érő polcokat kisebbekre cserélik a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban. Tavaly sikeresen pályáztak a felnőtt könyvtári részleg és olvasóterem felújítására. A munkálatokat múlt héten a könyvek dobozolásával kezdték. Várhatóan március végén már a megújult teremben fogadják az olvasókat.
- A felújítás során igyekszünk olyan környezetet létrehozni, amibe az új polcrendszerek is beillenek - magyarázta Asztalosné Kocsis Enikő, a helyi művelődési ház és könyvtár link vezetője, aki kiemelte, hogy 1961 óta nem újult meg az épületrész. - A tavalyi év végén pályáztunk a Nemzeti Kulturális Alap könyvtárfejlesztő pályázatában, mellyel közel három és félmillió forintot költhetünk korszerűsítésre, továbbá az önkormányzat is támogatja a beruházást.
A parkettát felcsiszolják, a falakat kifestik. A teljes bútorzatot és polcrendszert, illetve a lámpatesteket korszerű ledlámpára cserélik, az elektromos hálózatot is fejlesztik. A felújítás során a korábban meghatározónak számító plafonig érő polcokat elbontják, hiszen sem a szakmai, sem a biztonsági előírásoknak nem felelnek meg. Olvasókuckókat, valamint korszerű könyvtárhoz illő közösségi teret alakítanak ki, ami az író-olvasó találkozóknak és egyéb közösségi programoknak is jobban megfelel majd.
- Óriási dolog a megújulás. A célunk, hogy újszerű és időtálló elemekkel bővüljünk. Új helyen, beépített kölcsönzőpultot építtetünk, ami egyedisége okán kultikus hellyé is válhat a könyvtárban - részletezte Asztalosné Kocsis Enikő.
A múlt héten zárva tartott a felnőttrészleg, akkor a könyveket selejtezték és csomagolták. Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezetőtől megtudtuk, jelenleg közel negyvenhétezer kötetből áll összesen az állomány [a település lakossága: 6200 fő]. A selejtezés kapcsán több ezer könyv tűnik el a polcokról.
- Csak azért, mert nem fér, egy könyvet sem teszünk ki - hangsúlyozta Székácsné Tálas Gabriella. - Az évek során meglehetősen felduzzadt az állomány. Elődeink jobban ragaszkodtak a régi könyvekhez. A válogatást jól átgondoltan végezzük, és csak olyan könyvektől válunk meg, amik vagy tartalmilag vagy küllemileg elavultak. A kötetek egy része tápraktárba, az intézmény pincéjébe kerül, melyekből időnként vásárt is rendezünk, ahol különféle kincsekre bukkanhatnak az olvasók - mondta az intézményvezető.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról