Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nemzeti könyvtár, mint a nyílt hozzáférés bajnoka

Svédországban a 90-es évek végén indultak a repozitóriumok. A nyílt hozzáférés ügyét Svédországban először a könyvtárosok vetették fel. Az ország csatlakozott a Berlini Nyilatkozathoz. A nemzeti könyvtár a lundi egyetemen indított egy projektet (SciCom) és támogatta a nyílt hozzáférésű folyóiratok kalauzának (DOAJ) kifejlesztését, szintén a lundi egyetemmel együttműködve. A repozitóriumok fejlesztése és a nyílt hozzáférés gyakorlatának kiterjesztésére irányuló törekvések az OpenAccess.se programban kapcsolódtak össze, amely 2006 és 2009 között zajlott, nagykönyvtárak és tudományos intézmények együttműködésével. Harminc projektet bonyolítottak le 14 millió svéd korona értékben, a nemzeti könyvtár vezetőjének irányításával, pályázati rendszerben. Néhány projekt ezek közül: SwePub (link párhuzamos publikálás, információk a nyílt hozzáférésről kutatóknak, Nobel-díjas művek nyílt hozzáféréssel, nyílt hozzáférésű oktatási források, tudományos folyóiratok nyílt hozzáférésének támogatása stb. Az OpenAccess.se weboldala (link a nemzeti könyvtár honlapjának csatolt része. Mára szinte minden nagy felsőoktatási intézménynek van nyílt hozzáférésű repozitóriuma. Egy felmérés szerint a 2008. évi teljes svéd cikktermés 20,4%-a szabadon hozzáférhető; a nyílt hozzáférés aránya Svédországban 22,6%-os. A DOAJ-ban 37 svéd cím szerepel. (ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról