Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nemzetközi szintű dokumentumellátásban érdemes gondolkodni -- a hatékonyság érdekében

A tudományos dokumentumok kezelését három, egymással szorosan összefüggő trend határozza meg:
- a költséghatékony tárolás és szolgáltatás,
- a digitalizálás és
- a kiadványok hatalmas mennyisége.
Becslések szerint a világon 130 millió könyvet és 50 millió tudományos cikket publikáltak eddig. E hatalmas mennyiség kezelése nem valósítható meg a tudásszervezés hagyományos eszközeivel, a megszokott együttműködési modellekkel. A szerzők 2012 elején e-felmérést végeztek európai nemzeti könyvtárakban és tároló könyvtárakban a nyomtatott dokumentumok megőrzésére és használatára vonatkozóan.
A válaszolók csekély mennyisége miatt az eredmények leíró jellegűek, csak az Észak-Európára vonatkozóak általánosíthatók. Néhány következtetés levonására és néhány ajánlás megfogalmazására azért sor került: Európában a gyűjteményekkel kapcsolatos koncepciók és megoldások országos szintűek. Az új logisztikai és digitalizálási eszközök segítségével új módszerekkel lehetne az európai kulturális örökséget terjeszteni. Természetesen figyelembe kell venni a nemzeti könyvtárak speciális igényeit és alapvető felelősségüket a nemzeti dokumentumörökséggel kapcsolatosan. Szükség lenne a különböző dokumentumszolgáltatási, tárolási és használati modellek költséghatékonyságának nemzetközi vizsgálatára. A használók ugyanis globalizált dokumentumszolgáltatási világban működnek. A régebbi kulturális örökség digitalizálása mellett igény lenne a kevésbé használt, szerzői joggal védett és a könyvpiacról kifogyott dokumentumok használatának biztosítására is. A digitális dokumentumok letétbe helyezését és terjesztését globális projektként kell kezelni, különben a könyvtárak a szerzői jogi megkötések miatt hatalmas összegeket fektetnek be olyan szolgáltatásokba, amelyek a széles nagyközönség számára nem hozzáférhetőek. (ref.: Nyomtatott gyűjtemények kezelése és hozzáférhetősége európai nemzeti és tároló könyvtárakban; Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról