Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Networkshop: bealkonyult a robusztus könyvtári rendszereknek

Úgy tűnik, az egyes könyvtárak önmagukban egyre kevésbé számítanak: elektronikus szolgáltató rendszereik API-k (elektronikus alkalmazások) segítségével sok más forrásból állítják össze a kínálati csomagot - fejtette ki Sennyey Pongrácz (igazgató, St. Edward's University Library, Austin USA). Az ilyen alkalmazás alapú szolgáltatások megválogatása által testreszabottabb rendszerek jönnek létre.
Izgalmas fejlesztés az OSZK-ban, hogy a nyílt VuFind-discovery (több elektronikus adatbázissal egy felületen való lekérdezés lehetőségét kínáló felület) rendszerével szemantikus jelölésű adatot is előállíttatnak. Így a Google találati lista manipulálása nélkül pontosabb lesz a lehetséges keresési eredmény. Úgy tűnik, hogy a szemantikus web - ha fű alatt is - de megjelenik a hazai könyvtárakban is.
A hazai szak- és felsőoktatási könyvtárak számára egyre nagyobb kihívás a kutatók kiszolgálása: nincs közös koncepció (azon túl, hogy 2004 óra írott könyvtári stratégia sem), sem ember, sem a szervezeti hierarchiában való elismerés, amellett, hogy hatalmas erőfeszítéseket tesznek a kutatási nyilvántartórendszerrel való birkózásban.

Hírforrás: KIT-információ
2016. április 01.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=networkshop-tema_volt
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról