Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Névtér az USA-ban

A besorolási adatok ellenőrzésének (authority control) lehetősége sajátos kihívásokat támaszt a digitális könyvtárak számára. A digitális könyvtári rendszerek és szoftverek gyakran nem támogatják az integrált authority controlt, ami problémákat szülhet a leíró metaadatokban szereplő személy- és testületi nevek következetességét tekintve. A könyvtári metaadatokat illetően megszokott gyakorlat a létező ellenőrzött szótáraknak, például a Kongresszusi Könyvtár név-besorolási adatainak használata, de mi a teendő akkor, ha a helyi vagy regionális digitális könyvtárakban szereplő személyneveket és testületi neveket a Kongresszusi Könyvtár nem regisztrálta? Mivel a digitális gyűjtemények kezelői arra számítanak, hogy a jövőben biztosítaniuk kell a metaadatokat mind a régiókon és államokon belül megosztott repozitóriumi rendszerek, mind az Amerikai Digitális Közkönyvtárhoz (Digital Public Library of America, DPLA) hasonló nemzeti digitálisgyűjtemény-aggregátorok számára, felerősödik a digitális gyűjteményekben végzett authority control jelentősége. A tanulmány bemutatja egy regionális alapú közös névtér [vö.: link - szerk.] létrehozásának folyamatát, amely azon személy- és testületi neveket tartalmazza, melyek a nyugat-amerikai államokban lévő számos intézmény digitális gyűjteményének metaadatrekordjaiban fordulnak elő. A folyamat lépései magukban foglalták az adatmodellek áttekintését, a metaadatok begyűjtését, deduplikálását és tisztázását, a szótárak rendezését, valamint az adatok feljavítását. A szerzők kitérnek a Western Name Authority File nagyközönségnek való közzétételére és a projekt eredményeinek értékelésére is. (A Western Name Authority File: egy kísérleti regionális névtérprojekt; sajnos csak autoref.)

Hírforrás: Humanus
2020. május 22.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=nevter_az_usa-ban
Régebbi hírforrás(ok): Ez lehet a magyar internetes tudás forradalma: Nemzeti névtér link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról