Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nincs gyerekkönyvtár benne, és önirányító munkacsoportok dolgoznak a világhírűvé vált könyvtárban

Folytatva a beszámolót az MKE-konferencia Oodiról szóló múlt heti anyagunkat link ...
A tervezők számítottak a nagy forgalomra: a betérő turisták hadára méretezett büfé és toalett is rendelkezésére áll - az utóbbi funkciót külön kiemelte az előadó. Ez talán viccesnek hangzik, de ez nagyon erős szemléletbeli különbség. A földszinten van mozi is.
Az 1. szinten turisztikai információt is kínálnak.
A 2. szint aréna, a helyiek igénye szerint. Önkiszolgáló terek, találkozóhelyek, egész falat betöltő videóképernyők, irodák, tradicionális és új könyvtári funkciók.
Sokan elsírták magukat a dizájn hatására - mint mondta az előadó -, amikor feljöttek a 3. szintre a megnyitó alkalmával. Itt a 100.000 kötetet kínáló polcok 150 cm magasak. Itt (és nem a kijáratnál!) lehet hozzájutni az előjegyzett dokumentumokhoz, illetve lehet kölcsönözni. Ez a szint az olvasótér és az a tér is, ahová gyerekcsoportokat is várnak. Nincs gyerekkönyvtár - hangsúlyozta Tuula Havisto -, helyette családi könyvtárat rendeztek be, ami logikus, mert a gyerekek nem egyedül jönnek, hanem családjukkal (vagy pedagógussal). (Ez a szemléletbeli különbség gyökeresen változtatja meg a szolgáltatásokat, könyveket, programokat.) És persze itt is van kávézó.
További információ a szintekről: link
Az Oodiban önmenedzselt, agilis munkacsoportok dolgoznak (félig önállóan végzik feladataikat, a vezetőknek csak jelentenek, maguk alakítják a napi teendőket). Az előadó szerint jól működik a rendszer, de hosszú volt az út idáig.
Az MKE rendezvényén elhangzott előadásokat az MKE elnökének ígérete szerint nyomtatott kötet fogja néhány éven belül(!) közreadni. (összeáll: Pintér-Tót Barbara, MG)

Régebbi hírforrás(ok): Agilitás - minőségirányítás, 21. századi újragondolás szerint link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról