Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nők, akik mertek élni - a férfiak ellenére is

Gyerekként imádtam a történelmet, de újra és újra csalódnom kellett a történelemkönyvekben. Mintha az 1970-es évek előtt kizárólag férfiak éltek volna a világon. Megszállottan böngésztem a könyveket, az újságokat, a folyóiratokat, követtem a filmeket és a rádióműsorokat. A ritka alkalmakkor, amikor véletlenül feltűnt bennük egy-egy írónő vagy császárnő, örömmámorban úsztam - írja a finn író-újságíró Maria Pettersson Fantasztikus nők című könyvének előszavában.
A finn író olyan nőket akart bemutatni, akiket részben vagy teljesen elfeledtek, pedig az életük, a művészeti, tudományos vagy politikai tevékenységük megérdemelné a figyelmet. Emellett beválogatott olyanokat is, akik egyszerűen csak mertek élni, felrúgták a társadalmi konvenciókat, akiknek "lenyűgöző, vad, különleges és izgalmas" élete elbűvölte a szerzőt.
Miközben például a "kalandornők és a világutazók" életrajzai rendkívül szórakoztatóak, a Fantasztikus nők nem kifejezetten szívderítő olvasmány. Maga a szerző is elismeri, hogy "női sorsok krónikásának lenni lehangoló". Rengeteg az el nem ismert, félreállított, tudományos vagy művészeti munkáját a férje vagy a fiútestvére neve alatt végző nő. Például Mary Anning XIX. századi brit fosszíliakutató, ...

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról