Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Nyílt forrású könyvtár a nagy nyelvi modellek jellemző hallucinációinak kiszűrésére?

A kaliforniai székhelyű Arize AI fejlesztő cég, amely elsősorban gépi tanulórendszereivel szerzett magának hírnevet az amerikai piacon, most egy új szolgáltatással debütált.

A Phoenix egy nyílt forráskódú könyvtár, amit speciálisan azzal a céllal fejlesztettek ki, hogy segítsen kordában tartani a nagyon népszerűvé vált, de még számos hiányossággal küzdő LLM-rendszerek egyik jellemző problémáját: a hallucinációkat. A cég vélhetően jó ütemben lépett, ugyanis jelenleg már komplett iparágak kezdik felkarolni a nagy nyelvi modelleken alapuló technológiákat, köztük olyanok is, ahol a képzelgések nem férnek bele az adott szakma tolerancia határaiba.
Elsősorban az orvosi-gyógyászati szakterületek tipikusan intoleránsan a feltételezgetésekkel szemben, de a jogi szakma is ilyen; mivel ez is az élvonalában van az LLM-rendszereket egyre több üzleti folyamatba beépítő ágazatoknak.
A nagy nyelvi modellek ezeken a területeken a fejlesztők kedvenceivé váltak, és szinte futószalagon születnek a rájuk épített sokrétű alkalmazások, mint például a virtuális jogi tanácsadást nyújtó termékektől kezdve az orvosi vizsgálatok (angolszász megfogalmazásban: orvos-beteg találkozók) eredményeinek összegzésére szolgáló applikációkig. Nyilvánvaló, hogy ezeknél a felhasználási eseteknél már az apró torzításoknak vagy hallucinációknak is komoly következményei lehetnek.

A Phoenix úgy működik, hogy a felhasználó feltölti az általa ellenőrizni kívánt, chatbot által generált szövegeket az azokat kiváltó parancssorokkal, azaz promptokkal együtt és elindítja a szoftvert. A Phoenix automatikusan összeveti a szöveget a saját hallucináció-könyvtárával, majd gyorsan áttekinthető adatvizualizáció formájában tárja fel, hogy mely pontokon valószínűsíthető, hogy a chatbot téves választ generált. (via MI Újság)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról