Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Nyírő József - jogi aggályok a székelyudvarhelyi névadás körül

A székelyudvarhelyi könyvtár névadása körül kialakult vitáról az Udvarhelyi Híradó tudósítását idézzük: "Hargita megye prefektusa újragondolási kérelmet címzett Székelyudvarhely önkormányzatának a városi könyvtár Nyirő Józsefről való elnevezésével kapcsolatban - közölte a városháza 2019. márciusi közleményében. A kormány területi képviselője azzal érvel: a helyi tanács annak ellenére szavazta meg a névadást, hogy kedvezőtlen véleményezést kapott a prefektusi hivatal részéről. A közleményben kiemelik, és Venczel Attila jegyző is megerősítette, hogy a véleményezés pusztán konzultatív jellegű, tehát önmagában nem törvénytelen az ettől való eltekintés. Annál súlyosabb érv viszont az, hogy az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet szerint Nyirő József 'militáns fasiszta' volt, és az emberiség ellen elkövetett bűnökért felelős személyek népszerűsítése törvénybe ütköző Romániában. Közleményében a városháza nem tért ki Nyirő vitatott közéleti tevékenységére, csupán azzal védekezik, hogy nem létezik olyan bírósági ítélet, ami kimondaná bűnösségét."
Az ügyben az Udvarhelyi Híradó portál megkérdezett volt és jelenlegi udvarhelyi intézményvezetőket is, hogy mi a véleményük a névadásról általában.
Az olvasókat pedig arról, hogy kiről neveznék el szívesebben a könyvtárat: link
Korábbi cikk a névadásról: link

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtárral való egyeztetés nélkül Nyirő Józsefről nevezték el a székelyudvarhelyi városi könyvtárat link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról