Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nyomd meg -- a videó és a könyv házassága?

Érintéssel, dörzsöléssel lehet áramot fejleszteni a Disney kutatói által fejlesztett 'papírral', például magazin vagy képeskönyv lapjaival. A megoldás a teflonnak arra a sajátosságára épül, hogy -- egyszerűen szólva -- úgy van elektromosan töltött állapotban, ahogyan a mágnes is magától mágneses. Szaknyelven elektretnek is nevezik az ilyen anyagokat -- közéjük tartozik a kvarc is --, és mikrofonokban, mikroelektronikai eszközökben használják őket, szintén az áramforrás helyettesítésére. Az Emre Karagozler és társai által szerkesztett áramfejlesztő három elemből áll: egy áttetsző teflonfóliából és két réteg ezüstpapírból. A teflon és egy közönséges papírlap összedörzsölődése indítja meg a folyamatot, amelynek eredményeképpen igen gyenge erősségű, de 1000 volt feszültségű áram keletkezik. A Disney videója gyermekkönyv lapjaira emlékeztető példákat mutat: tekerő, lapogató és más mozdulatok nyomán villanhatnak fel rejtett képek vagy feliratok, esetleg LED-lámpák vagy kisebb motorok lépnek működésbe. Az így fejlesztett villany különösen alkalmas a könyvolvasó gépekben használatos e-tinta áramellátására.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról