Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Obszcénnek mondott gyerekkönyvek miatt emelhetnek vádat Wyomingban, könyvtárosok ellen

Wyoming államban ügyészek vizsgálják, hogy vádat emeljenek-e a Campbell Megyei Közkönyvtár link dolgozói ellen, akik egyesek által obszcénnek minősített könyveket helyeztek a gyermek- és ifjúsági részleg polcaira.
A helybéliek felháborodását a könyvek mellett a gyerekkönyvtári programból azóta törölt transznemű bűvész meghívása váltotta ki. [A művészről és a visszalépésről ld.: link ] . A helyi ügyészek egy független ügyészhez fognak fordulni a Gillette város könyvtárában lévő, öt darab, szexuális neveléssel és az LMBTQ-kérdésekkel kapcsolatos ismeretterjesztő könyvvel kapcsolatban, jelentette be a megyei védőügyvéd.
Mivel az eset a megyei ügyvéd elé került, az érintett helyi ügyészek egy Campbell megyén kívüli ügyész segítségével szeretnének egységes véleményre jutni, mielőtt bejelentik, hogy vádat emelnek-e.
"Személy szerint, szülőként az érintett dokumentumokat egyszerűen nem tartom megfelelőnek a gyermekek számára. Undorítóak. Ügyvédként azonban megesküdtem, hogy fenntartom az Alkotmány rendjét, és ezért alaposan megvizsgáljuk az ügyet" - mondta az érintett Mitchell Damsky védőügyvéd.
A könyvek könyvtárbeli elérhetőségét egyik helyi lelkész is kifogásolta. - "Ez egy meleg könyv? - mutatott rá a lelkész. - Férfi és női nemi szervek illusztrációit, valamint orális és anális szex leírásait tartalmazza."
"A gyermekek bármely, e témával kapcsolatos anyaghoz hozzáférhetnek az interneten keresztül is" - érvelt ugyanakkor az ügyész.
A tiltakozások és fenyegetések a könyvtár ellen nyáron kezdődtek egy transznemű bűvész előadásának terve miatt. A felháborodás arra késztette az államban működő Wyoming Equality (Egyenlőség Wyomingban) LMBTQ érdekképviseleti csoportot, hogy egyeztessenek a helyi tisztviselőkkel a fenyegetések kapcsán, és támogassák a könyvtár dolgozóit, közölte a csoport ügyvezető igazgatója, Sara Burlingame. "Helybéliek jelentek meg a könyvtárban és fenyegető megjegyzéseket tettek könyvtárosokra és a könyvtárra?" - mondta.
A helyi vezetők közbelépése azzal a reménnyel tölti el, hogy ezáltal csökkenni fog a könyvtárral szembeni hangulatkeltés, szerinte van lehetőség az események más vágányra terelésére. (ref.: HWJ-MG)

Kapcsolódó: a tudomány állása szerint külső, társas ráhatással (pl.: könyv elolvasása, előadás a témában stb.) a nemi identitás gyakorlatilag gyerekkorban sem befolyásolható. Vö.: Melegség és balítélet link

Régebbi hírforrás(ok): Magyar tartalom a betiltott könyvek hetén - Az idei rendezvény a Rutgers Egyetemen (USA) link Vasárnap.hu: célba vették az LMBT-szervezetek a könyvtárakat link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról