Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Óda a Los Angeles-i közkönyvtárhoz -- a szegénysors poétájától

'Ha meg szeretnéd tudni, hol lakik a jóisten, kérdezd meg egy részegestől' -- ezt tanácsolja a világirodalom egyik különc figurája, Charles Bukowski azoknak, akik hajlandók együtt utazni a könyvei lapjain életre kelő antihősökkel. A Time magazinban a szegénysor poétájának nevezett Bukowski ajánlata mindig ugyanaz.
'Valószínűleg a régi könyvtárnak köszönhetem, hogy nem lettem öngyilkos vagy bankrabló, feleségverő, hentes vagy motoros rendőr.' Máskor ennél prózaibb okokra vezeti vissza a pályamódosítást, egyszerűen elege lett a reggel 9-től délután 5-ig tartó robotból. Mint mondta: 'Azért jó írónak lenni, mert én dönthetem el, mikor kelek fel, és mit csinálok.'
Az Elég egy álom című verse óda a Los Angeles-i közkönyvtárhoz, ahol az irodalomtörténet furcsa rezonanciájának köszönhetően Bukowski életművének magyarországi kiadása is eldőlt. Az író magyar nyelven megjelent hat regényéből ötöt Pritz Péter fordított, aki még a bölcsészkar angol?amerikanisztika szakának hallgatójaként határozta el, hogy Bukowskiról írja diplomamunkáját, ám a budapesti amerikai követség könyvtárában a 60 kötetes szerző egyetlen írását sem találta meg.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról