Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Okos könyvtári állomány - mezítláb; szakmai intelligenciánkon múlik

A lebegő állomány koncepciója legalább 20 éves. Lényege, hogy a használati bizonyítékon alapuló (azaz evidence based) állományelhelyezés jobban szolgálja a használót, mint a pusztán könyvtáros által, a majdani igény feltételezésén alakított. A lebegő állományban a részben egyirányú könyvtárközi kérésekkel, részben a használó által máshová visszavitt dokumentumokkal a tényleges használói igény mentén rendeződik át az állomány: a bizonyított használói érdeklődés szerint csoportosulnak az állomány témakörei egyik könyvtárból a másikba. A mai fogalmainkkal azt mondanánk: a könyvtárak fizikai állománya a "felhőben" van.
S hogy a főként skandináv országokban használt modellt miért nem alkalmazzuk évtizedek óta? Feltehetően mert túlzottam materialisták vagyunk: "nehogy már az általam vásárolt, gondozott könyvek más könyvtár állományát gazdagítsák!" (Porosodjon inkább nálam a könyv!) A meglévő rendszer fenntartása (vö.: hagyományőrzés) tehát drágább, és alacsonyabb a használói elégedettség. A rendszer nem "okos" (a mai fogalmaink szerint szólva).
A példa ezért érdekes, mert jelzi: az okos könyvtár koncepciójának megvalósulása alapjaiban nem technikai, hanem mentális, kognitív kérdés. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Lebegő állomány - a Kölni Egyetemi és Városi Könyvtár projektje link Megtakarítások a lebegő állománnyal? - Mikor, hogyan? link Északi könyvtárak 5. -- (Köz)pénzből érték -- és lebegő állomány link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról