Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Olvasás-felmérés Vasban: PISA és OSZK-s után regionális adatok -- egymásnak ajánlanak a gyerekek

Milyen az irodalomhoz való viszonya a 10-14 és a 15-18 éves korosztálynak? Hogyan és mivégre olvasnak? ezekre a kérdésekre kereste a választ a Berzsenyi Dániel Könyvtár ifjúsági olvasáskutatási programja. Van egy reményt adó húsz százalék, ami továbbviszi a könyves kultúrát. -- Az irodalmi kompetenciavizsgálat során 1615 diákot kérdeztek meg, ez a 33 ezres Vas megyei tanulólétszám 4,75 százaléka. A felmérés az egész megyére kiterjedt. Benne volt a megyeszékhely, valamennyi város, valamint három község: Felsőcsatár, Hegyfalu és Táplánszentkereszt.
Kíváncsiak voltunk a gyerekek könyves és infokommunikációs-technikai környezetére, olvasási szokásaira, irodalomhoz való viszonyukra -- mondta Pallósiné dr. Toldi Márta, a Berzsenyi könyvtár igazgatója. Izgalmas és érdekes lett az eredmény. Akkor még nem ismertük a Pisa-kutatás eredményét, ami szövegértésben enyhe javulást mutat, és nem ismertük az OSZK-kutatást sem, ami szintén pozitív változást mutat: korábban 60, most 50 százalék az egyáltalán nem olvasók száma. A mi eredményeink is számos ambivalenciát hordoznak, mégis az a határozott üzenet körvonalazódik, hogy a fiatalságban egy stabil mag tovább fogja vinni az olvasáskultúra gyakorlatát. Ez azóta csak megerősödött bennem, mert az országos és a nemzetközi eredményeknél a mieink picit nagyobb rendszerességet mutatnak.
A picik 65, a nagyok 63 százaléka a nyomtatott könyvhöz, újsághoz kötődik. Csak 3 százalék olvas szépirodalmat, 6-9 százalék olvas újságot az interneten.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról