Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Olvasás helyett írásbeliségi szintet mérnek; mi 61-ből a 29. helyezettek vagyunk

Nehéz lefordítani a "literacy" kifejezést. Itt írásbeliségnek magyarítjuk (amely egyszerre jelent írni-olvasni tudást, és műveltséget, olvasottságot). A WMLN (World's Most Literate Nations) rangsor ez utóbbi jelentésre gondol, amikor a világ nemzeteit olvasási szokásaik és az ezt támogató eszközeik alapján állítja sorba. A rangsor - amelynek részletes elemzését olvashatjuk John W. Miller and Michael C. McKenna most megjelent World Literacy: How Countries Rank and Why It Matters című könyvében - öt indikátort vesz alapul: könyvtárak, újságok, az oktatási rendszer fejlesztésére fordított befektetések (input), az ugyanitt megjelenő eredmények (output), és informatikai felszereltség.
A művelt társadalomban az olvasottság vitatatlanul döntő szerepet játszik: nemcsak az egyének, de egész közösségek is áldozatokat hoznak a műveltség megszerzéséért. Ahol a műveltség nem képezi az értékrend fontos részét, gyakran elmaradottak, tagjai mind szellemileg, mind fizikailag alultápláltak, emberi jogaik és méltóságuk csorbát szenved, gyakrabban fordul elő erőszak és durvaság.
A WMLN rangsor célja ezért tehát az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a műveltség, az olvasottság megszerzése, erősítése egy társadalomban kritikus fontosságú a világ jövőjének építésében.
Az összesített rangsorban a 61 vizsgált ország között Magyarország a 29. helyen szerepel, az első három helyen pedig sorrendben Finnország, Norvégia és Izland áll.
A most közzétett kutatásban az egyes indikátorokat külön-külön is vizsgálhatjuk:
- Újságok (az egy főre jutó napilapok száma, a nyomtatott példányszámok, az online kiadások száma és az exportra juttatott napilapok száma alapján):
1. Finnország
2. Norvégia
3. Németország
... 21. Magyarország
... 61. Kolumbia
- Könyvtárak (a felsőoktatási, a közművelődési és az iskolai könyvtárak száma, valamint a közkönyvtárak állományának nagysága alapján):
1. Észtország
2. Lettország
3. Norvégia
... 9. Magyarország
... 61. Kína
- Input az oktatás területén (alapul véve a tanköteles kort és az oktatásra fordított pénzt a GDP-hez viszonyítva):
1. Brazília
2. Izrael
3. Mexikó
... 58. Magyarország
... 61. Szingapúr
- Output az oktatás területén (a PIRLS és a PISA felmérések ide vonatkozó eredményei alapján):
1. Szingapúr
2,5. Finnország és Dél-Korea
... 18,5. Magyarország
... 61. Panama
- Informatikai felszereltség (a számítógéppel felszerelt háztartások arányából):
1. Hollandia
2. Izland
3. Dánia
... 32. Magyarország
... 61. Botswana (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról