Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasásnépszerűsítés és a Máté-effektus

Múlt heti lapszámunkban megjelent hírt - Négy vaskos tévhit az olvasással kapcsolatban link (előadást) - Petrovszki Mária kommentálta:
- A kampányok - szerintem - többnyire azokat mozgósítják, akik eleve teszik, ismerik és használják azt a "dolgot". Az olvasás népszerűsítése azoknak kellene, hogy szóljon, akik nem szoktak könyvet olvasni - de a hagyományos eszközök vajon képesek-e megszólítani őket? Találkozom olyan emberekkel, akiknek az olvasás szó nem örömet jelent, hanem frusztrációt, bűntudatot, szégyent: volt, aki megkérdezte, hogy eljöhet-e biblioterápiára, mert neki hármasa volt irodalomból, vagy egy másik csoporttag azt mondta, hogy annyira örül, mert ő eddig azt hitte magáról, hogy nem értene meg egy "komoly" novellát, és megszabadult ettől a kisebbségi érzésétől. Vagy aki úgy jön oda, hogy tudja, olvasnia kellene, mert a barátai sokat olvasnak, de hát ő nem szeret - adnék-e neki azért könyvet, hátha elolvasná? Vagy ő még nem volt soha beiratkozva a könyvtárba, mert tart attól, hogy amiket ő olvasni szeret, abból majd azt gondoljuk róla, hogy ő ilyen vagy olyan, nem elég okos, nem elég művelt. Talán őket, a bármilyen okból kevesebbet, esetleg semmit sem olvasókat, vagy akiknek bármi miatt kevésbé pallérozott a befogadói készségrendszere, őket kellene megszólítani, megérinteni új módszerekkel.
A témához kapcsolódik: Gereben Ferenc: Az ún. "Máté-effektus" az olvasás- és könyvtárszociológiában
link

Hírforrás: Petrovszki Mária
2019. december 09.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=olvasasnepszerusites_es_a_mate-effektus
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról