Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasói számítógépek rendszerállapotának karbantartása -- előnyök és hátrányok

Többféle eljárást alkalmaznak a hazai könyvtárak a használók által igénybe vett számítógépek rendszerállapotának védelmére, karbantartására. Az olvasók ugyanis hajlamosak saját maguk számára fontos programokkal, alkalmazásokkal elszemetelni, feltölteni a könyvtári gépet. A tisztán tartás elterjedt lehetőségei:
- rendszeres veszekedés és macska-egér harc a hallgatókkal ;-)
- hardveres rendszerállapot védelem (PC védelmi kártya)
- szoftveres rendszerállapot védelem (pl. Deep Freeze vagy hasonló programmal)
- valamint a megfelelő rendszerállapot 'klónozása'
A BGF Gazdálkodási Kar (Zalaegerszeg) könyvtárának gyakorlata ez utóbbi: a megfelelő rendszerállapotról partíciótükröt (klónt) készítenek, amit bizonyos rendszerességgel 'visszahúznak' az olvasói számítógépekre. Ekkor a tükör kimentése óta történt változásokat (pl. a szoftverek frissítését) és az aktuálissá vált módosításokat is elvégzik, majd egy új, fejlettebb tükörállományt készítenek a rendszerállapotról. Egy gép klónozása felhasználói szoftverekkel megpakolt Windows 7-es rendszereknél is legfeljebb 30 perc alatt elvégezhető, emberi beavatkozás pedig alig szükséges. A klónozás a rendszerhibák javítását is leegyszerűsíti, viszont 'hátránya', hogy az informatikai munkatársak problémamegoldó tevékenysége csökken -- ami nem oldható meg 10 percen belül, azt egyszerűbb egy klónozással áthidalni. Ez viszont kiküszöböli a javítás tapasztalati hozadékát is... Szóval semmi sem tökéletes :-) (Szabó G. Tibor közlése alapján)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról