Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Önkéntesek hiánya -- sokszor szűklátókörűség és elégtelen menedzseri ismeretek miatt

Az önkéntesség könyvtári alkalmazására a német nyilvános könyvtárak szolgáltatnak jó példát. Az önkéntesekkel való jó együttműködést a képzés is elősegíti, amely speciális tanfolyamok keretében valósul meg. Az önkéntes munkával kapcsolatos tájékoztató kiadványok segítik az elfogadtatást. Könyvtári alkalmazásuk nem azt szolgálja, hogy a fizetett dolgozók helyett ingyenes szolgálattal önkéntesek lássák el a feladatokat. A könyvtárak többsége konkurenciát látott az önkéntességben, amelynek során a képzett hivatásos könyvtárosokat speciális végzettség nélküli laikusokkal akarják helyettesíteni.
A cseh könyvtárakban az önkéntesek alkalmazására csak nagyon kevés példa található, egy városi könyvtár azonban sikeres gyakorlatról tanúskodik. Itt 25-30 önkéntes dolgozik, foglalkozási palettájuk rendkívül színes: az egyetemistáktól a háztartásbeliekig, időskorúak és aktív dolgozók, egy-egy szakterület specialistái egyaránt találhatóak közöttük. Ez a könyvtár a tapasztalatokból kiindulva nőegyletet is alapított. Fontos dokumentum ebben a könyvtárban Az önkéntesek kódexe, amely leírja jogaikat és kötelezettségeiket. Az önkéntesek jutalmazása szóbeli dicsérettel, közös kirándulásokba és karácsonyi ünnepségekbe való bevonásukkal valósul meg. Az önkéntesek ingyenes könyvtári szolgáltatásokat biztosító VIP belépővel rendelkeznek.
A cseh könyvtárakban az önkéntes munkával kapcsolatos lehetőségek korlátozottak. Léteznek jó példát mutató könyvtárak, de az alkalmazás hiánya sokszor szűklátókörűséggel és elégtelen menedzseri ismeretekkel társul. 2011 az önkéntesség európai éve, amelyet a cseh kulturális minisztérium is támogat iniciatíváival, a könyvtárak kipróbálhatják, milyen lehetőségeket jelenthetnek számukra az önkéntesek. (ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról