Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Önkiszolgálópénztár-tapasztalatok - könyvtáraknak is

A kritikák ellenére a vevők egyre jobban kedvelik az önkiszolgáló kasszákat. Mivel sokan nem szeretik a bevásárlást, olyan módokat keresnek, amelyekkel a leggyorsabban túleshetnek a fizetésen. ... - Nem valószínű, hogy az újfajta automaták önmagukban veszélyeztetnék a társadalmunkat - véli Csajbók Zsófia pszichológus, a prágai Károly Egyetem adjunktusa. Vásárlás közben jellemzően nem mély, tartalmas beszélgetéseket folytatunk a pénztárossal, így e néhány szó elmaradásának nincs jelentősége. "Ugyanakkor ha valaki könnyen kifárad szociális helyzetekben, mert például introvertált a személyisége, annak ez még segítség is lehet" - teszi hozzá Csajbók.

A "klasszikus" megoldásokon túl több technológiai újítással is kísérleteznek a vásárlás megkönnyítésére. Magyarországon is vannak olyan áruházak, ahol a vásárló egy-egy kéziszkennert vihet magával, amellyel azonnal beolvashatja a termékeit, amikor a kosarába rakja, de olyan bolt is akad, ahol ezt már a saját telefonjára telepített applikációval teheti meg.

Mások már a szkennelést is elhagyták, és rádiófrekvenciás azonosítást (RFID) használó technológiára váltottak. A Decathlon sportszerlánc például nem alkalmaz hagyományos kasszákat, a Laurel által szállított RFID-leolvasó kádba kell beletenni a vásárolt termékeket, amelyeket ezután már "csak" ki kell fizetni. ... A jövő nagy dobása a teljesen eladó nélküli boltok megjelenése lehet, erre már világszerte történtek próbálkozások, több-kevesebb sikerrel. ... A fejlesztő szerint a hibrid távfelügyeleti technológiával a már meglévő 300-500 négyzetméteres boltok is továbbfejleszthetők lennének. Magyarországon jelenleg csak egyetlen teljesen automatizált, eladó nélküli üzlet található, amelyet a Kende Gastro Zrt. hozott létre. A budapesti konténerüzletben kamerákkal és különböző súlyellenőrző rendszerekkel figyelik, milyen termékeket tesz a kosarába a vásárló. A polcról elvett termékek árát pedig az üzlet elhagyását követően a rendszer automatikusan leemeli egy applikációban elmentett bankkártyáról.

Régebbi hírforrás(ok): Felmérték a robotkasszák és az ügyfélhűség összefüggését - mi a helyzet az önkiszolgáló kölcsönzésnél? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról