Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Online irónia (olvasóink szavazatára)

Ironikus módon, egy anonim olvasó jelezte az Online Searcher főszerkesztőjének, hogy az adatok eltűnéséről szóló hivatkozása már eltűnt. A cikk "az eltűnő és eltűnt adatokról" a 2017 március-áprilisi számban jelent meg. A benne említett link mostanra az "oldal nem található" felületre mutat az olvasó számára.
További irónia, hogy maga a Data Refuge oldal egyébként nem tűnt el, csak az URL-je változott link . Továbbá már a célkitűzése is más a négy évvel ezelőtti állapothoz képest. Egy Wikipédia oldal megmagyarázza a hivatkozás változását. A korábbi URL ugyanis a Penn Program támogatásával volt kapcsolatban. Az olvasó vélhetően nem keresett rá a linkcsere hátterére.
Az internetes információk változása nem korlátozódik a hivatkozásokra. A szerző szerint nagy problémát jelent, hogy egyes emberek az információkeresésben nagyobb szakértőnek tartják magukat az információs szakembereknél. Továbbá a szándékos megtévesztés, a deepfake sem szórakoztató jelenség. A szerző szerint a törvényhozók között is szükség lenne nagyobb tudományos és technikai készségű politikusokra. Ebben az információs szakemberek segíthetnek.
Ironikus azonban, mikor könyvtári levelezőlistán merül fel olyan kérdés, amire a könyvtár saját EBSCOhost és ProQuest adatbázisa is választ adhatna. Annyira hozzászoktunk az internetes kérdezéshez, hogy elfelejtjük a forrásokat, amiért fizetünk. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról