Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Online tájékoztatás: hol tartanak a felsőoktatási könyvtárak?

Az észak-amerikai egyetemek és főiskolák jegyzékéről véletlenszerűen választottak ki 362 intézményt (14%), hogy megvizsgálják könyvtárait. A mintában szereplő intézmények 5,8%-ával kapcsolatban nem találtak adatot: vagy nincs weboldaluk, vagy csak beiratkozott olvasóként való bejelentkezés után elérhető. Az eredmények alapján a felsőoktatási könyvtárak 47,5%-a (172) nyújt csevegő-szolgáltatást. A könyvtárak 6%-a használ üzenetküldő alkalmazást (IM): Yahoo (16), AOL Instant Messenger (15), Google Talk/Hangouts (13), MSN (10), IM (3), ICQ (2). Az online tájékoztatás igénybevételének lehetőségéről a könyvtárak 68%-a közöl információt, a többiek egy aloldalon tették meg ezt. A főoldalon használt leggyakoribb elnevezések a "Kérdezze a könyvtárost", "Csevegés", "Kérdezzen minket", "Kutatási segítség", "Kapcsolat" és "Segítségre van szüksége?"
Varianciaelemzés (ANOVA) alkalmazásával a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a jó szolgáltatás alappilléreinek tekintett szempontoknak (hosszabb szolgáltatási idő, többféle technológia, csevegő-szolgáltatás) főleg a nagyobb és drágább, illetve azok a nyilvános (állami) intézmények tudnak megfelelni, melyek magasabb szintű képzettséget kínálnak, vagyis ők nyújtják a legjobb tájékoztatási szolgáltatásokat az interneten. (Online tájékoztatás: hol tartanak a felsőoktatási könyvtárak?; ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról