Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Önvédelemből, butaságból, gyávaságból démonizáljuk az okoseszközöket

... még pszichológusok, oktatók is. És beléjük vetítünk olyan veszélyeket, amelyek azért vannak, mert nem tudunk az eszközzel, alkalmazással mit kezdeni - mondta Síklaki István a Kütyük, avagy leköltözhet-e a szürkeállomány a fejünkből a zsebünkbe? c. Lehet-e fórumon. - Akkor tudunk előnyökről és hátrányokról megalapozottabban beszélni, ha egy-egy funkcióra koncentrálunk. Hátrány például, hogy mivel azonnal hozzáférünk az információhoz, ezért tudásunk töredezetten marad. Ugyanis ez önmagában nem jár együtt az átfogó tudás megszerzésével, modellek kialakításával. Másik oldalon gond a mai oktatás hagyományos felfogása, amelyben hatalmas mennyiségű felesleges információt tanulunk meg - az internetet alig kihasználva. Így nem állnak össze a tudáselemeket összekötő modellek. Optimális esetben a tanárnak az lenne a lehetősége, hogy a modellekre fókuszál, a tudáselemeket hagyta az internet-források kibányászására.
A szűrőbuborék mindig is létezett, ha nem is ennyire erős hatással. A generációk közötti szakadék is sok ezer éve megvan. Persze nekünk ez most, a mi életünkben tűnik fel, és okozhat gondot (hogy az átfogó mintát is észrevegyük). Az oktatásnak, nevelésnek hatalmas lehetősége és feladata, hogy - mint régebben a praktikus összefüggéseken alapuló illemszabályokat - most pl. a jó internet- és mobilhasználatot is megtanítsa. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kithirlevel@gmconsulting.hu -ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról