Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Önvédelemből, butaságból, gyávaságból démonizáljuk az okoseszközöket

... még pszichológusok, oktatók is. És beléjük vetítünk olyan veszélyeket, amelyek azért vannak, mert nem tudunk az eszközzel, alkalmazással mit kezdeni - mondta Síklaki István a Kütyük, avagy leköltözhet-e a szürkeállomány a fejünkből a zsebünkbe? c. Lehet-e fórumon. - Akkor tudunk előnyökről és hátrányokról megalapozottabban beszélni, ha egy-egy funkcióra koncentrálunk. Hátrány például, hogy mivel azonnal hozzáférünk az információhoz, ezért tudásunk töredezetten marad. Ugyanis ez önmagában nem jár együtt az átfogó tudás megszerzésével, modellek kialakításával. Másik oldalon gond a mai oktatás hagyományos felfogása, amelyben hatalmas mennyiségű felesleges információt tanulunk meg - az internetet alig kihasználva. Így nem állnak össze a tudáselemeket összekötő modellek. Optimális esetben a tanárnak az lenne a lehetősége, hogy a modellekre fókuszál, a tudáselemeket hagyta az internet-források kibányászására.
A szűrőbuborék mindig is létezett, ha nem is ennyire erős hatással. A generációk közötti szakadék is sok ezer éve megvan. Persze nekünk ez most, a mi életünkben tűnik fel, és okozhat gondot (hogy az átfogó mintát is észrevegyük). Az oktatásnak, nevelésnek hatalmas lehetősége és feladata, hogy - mint régebben a praktikus összefüggéseken alapuló illemszabályokat - most pl. a jó internet- és mobilhasználatot is megtanítsa. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról