Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Open Access - lassan belátjuk: ez sem csodaszer. Elszabadultak az árak

A nyílt hozzáférésű (open access) kiadást gyakorta javasolják megoldásként a folyóiratkrízisre, amely fenntarthatatlan költségvetési nyomást helyezett a könyvtárakra az előfizetési díjak hiperinflációja miatt. A nyílt hozzáférésű cikkek többségét a folyóiratok kisebb hányada publikálja, amelyek szerzői publikálási díjakat (article processing charges, APCs) számolnak fel, amit a szerzők vagy intézményeik fizetnek beleegyezés alapján. Az APC-k emelkedése háromszoros sebességgel történik ahhoz képest, mintha az inflációt követően indexelnék a díjakat. Miközben egyre ambíciózusabb finanszírozói rendelkezésekre tesznek javaslatokat, mint például a Plan S-re, fontos mérlegelni, hogy a szerzők mutatnak-e árérzékenységet a folyóiratok kiválasztásakor azáltal, hogy elkerülik az APC-ket bevezető vagy növelő folyóiratokat. Azon folyóiratok vizsgálata, amelyek 4-5 évvel az indulás után vezették be az APC-ket vagy akkor, amikor az előfizetési modellről a közvetlen nyílt hozzáférési modellre váltottak, nem igazolta azt a feltevést, hogy az APC bevezetése csökkentette volna a közölt cikkek mennyiségét. A négy legnagyobb APC-finanszírozott, e célból fenntartott kereskedelmi open access kiadó (BMC, Frontiers, MDPI, Hindawi) által megjelentetett 319 folyóirat körében folytatott, az APC-érzékenységet vizsgáló többszintű modellezés kimutatta, hogy 2012 és 2018 között a magasabb APC-k valójában a cikkek megnövekedett számával jártak együtt. Ezek az eredmények azt jelzik, hogy az APC-k hiperinflációját nem töri le a piacon folyó verseny és a szerzők döntése. Ehelyett a tudományos publikálásra való kereslet inkább a szükségletek kielégítésére vagy éppen a presztízstermékekre irányuló kereslethez hasonlítható; mindez elő fogja segíteni az APC-k hiperinflációját a kutatók, az intézmények és a finanszírozók kárára. (A szerzői publikálási díjak hiperinflációja és az árérzékenység hiánya: a folyóiratkrízis nyílt hozzáférésű folytatása; autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról