Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Orosz-ukrán könyvtári viszony - a meg nem értés és következményei

1. Az oroszok szisztematikusan számolják fel az ukrán könyvtárakat, levéltárakat, gyengítve így is a nemzeti identitást - az ország történetére vagy állapotára vonatkozó dokumentumok elpusztítása pedig hosszú távon is okozható problémákat annak működétetésében. (...) Szeptember 30-án tartják az ukrán országos könyvtári napot (fordítsuk mondjuk így), az idei jelszó pedig így hangzott: "A könyvtár megtörhetetlen".
2. Az ukránok elkezdték (pontosabban a 2014 óta folyó munkát gyorsították fel) "kitisztítani" a könyvtári állományokat, eltávolítva minden ukrán-ellenes orosz vagy szovjet művet - ez nagyjából 19 millió kötetet jelenthet (ebből kb. 11 millió orosz nyelvű). Mindemellett javasolják azok köteteinek is az eltávolítását, akik pártolják az orosz agressziót Ukrajna ellen (sem ezekről, sem a többi kötet további sorsáról egyelőre nincsen hír). A teljes ukrán könyvtári állomány nagyjából 44%-a orosz nyelvű.)
3. Irgalmatlan erőfeszítéseket indultak az ukrán dokumentumok digitalizálására és a webes tartalmak archiválására (egyébként is célja az ukrán államnak a gazdaság minél nagyobb mérvű digitalizációja, amely hatékony tud maradni megszállás és háború esetén). Ezek közül is kiemelkedik a SUCHO (Saving Ukranian Cultural Heritage Online), amely önkéntesek segítségével menti az ukrán webes tartalmakat Anna E. Kijas kezdeményezésére, aki az amerikai Tuft University zenei könyvtárosa. Az eddig lementett 50TB-ot kitevő nyers adat bárki számára hozzáférhető.

Régebbi hírforrás(ok): Közkönyvtárakból is raboltak az orosz megszállók Ukrajnában - pszichológiai hadviselés link 48 százalékról csökkentik az orosz nyelvű irodalmat a Kárpátaljai Megyei Könyvtárban link Ukrán kulturális értékek pusztítása és archiválása link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról