Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Összetett kép -- új front a nyílt és kiadói folyóiratok között

Új, alacsony árú folyóirat jelent mag a minap, PeerJ néven. Egyik atyja a PLoS (Public Library of Science) One munkatársa, másik a Mendeley kutatói adatbázis alkalmazottja, a harmadik pedig Tim O'Reilly befektető. A lapnak komoly jelentése van a Reed Elsevier-re és az Axel Springerre való nyomásgyakorlásban. A nagy kiadók üzleti modelljében a használók (pl. könyvtári konzorciumok) fizetik az előállítási költségeket, a nyílt modellben pedig a publicitásra vágyó kutatók -- sok esetben a mögöttük álló alapítványok. A kutatásokat támogató Wellcome Trust szóvivője szerint a kutatóknak mindössze 55%-a szeretne nyílt folyóiratokban publikálni. Mint mondja: nem vagyunk a kiadók ellen, de fontos számunkra a minél szélesebb körű hozzáférés. Az Elsevier azzal érvel, hogy az utóbbi időben 70 illetve 1.10 dollárcentre csökkent az egy letöltött cikkre4 eső költség.
A kép összetett, a helyzet lassan változik. A PLoS 10 éves működése alatt a szakfolyóiratok piacának 3%-át szerezte meg. Indulásakor bojkott-felhívására 30 ezer kutató csatlakozott. A tavalyi megmozdulás már csak 12 ezer kutatót mozgósított, mely az Elsevier olvasói táborának 1%-át teszi ki. Mark Ware, az Outsell Inc. tanácsadója szerint a PeerJ megjelenése mégis fontos lépés: ugyan a szerzők konzervatívak, a lap alapítói hiteles személyek -- mindhárom meghatározó játéktérről. Majd meglátjuk... (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról