Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ott tarol a feketepiac, ahol nincs életképes üzleti modell

A feketepiac, mint arra Bodó rámutat, s Kroes megnyilatkozásaiból is következik, ott tarol a leginkább, ahol nincs a fogyasztók szemében is életképes olyan üzleti modell, ami konkurenciát állít az illegális digitális másolás, letöltés jelenségének. A digitális másolásvédelmet, csak olyan mértékig lehet felhasználni, amekkora mértékben hozzájárul egy ilyen modell fenntartásához. Dániában láttam például olyan egyetemi kiadói árképzést, ami több féle díjszabással kínálja az adott művet. A legolcsóbb a csak képernyőn olvasható változat, ennél drágább a teljes mű kétszeri kinyomtatását lehetővé tévő verzió, a legdrágább változat pedig teljes rendelkezést nyújt az adott digitális mű felett. Az ilyen és ehhez hasonló modellek megfelelő árképzéssel, s versenyképes kínálat megteremtésével ma még komoly befolyásoló erővel bírhatnak a felhasználók irányában. A könyvtárak pedig a kiadók természetes szövetségesei lehetnek, előbbiek kínálata beilleszthető a könyvtári online szolgáltatások közé (pl. értéknövelt digitális portáli funkciók formájában, bekötve a katalógusokba, egyéb tartalomszolgáltató felületekbe).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról