Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Pályamotiváció - elismertség, idegen tudások, párbeszéd

Matematikatanárnak az megy el, aki szereti a matematikát. Érthető, de nem feltétlenül szerencsés. Ugyanis a leendő tanár sok jó dolog mellett nem ért szót a matematikához kevésbé értőkkel. Ami viszont nem szolgálja a matematika szélesebb körű elfogadottságát.
Könyvtárosnak pedig az megy - a könyvtárosképzők tapasztalata szerint - aki szeret olvasni. Érthető, de nem feltétlenül szerencsés. Sokkal inkább azoknak kellene, akiket lelkesít, hogy általuk mások megvalósíthatják saját céljaikat. Ez utóbbi ugyanis a könyvtárt és (bármely szolgáltató) jól felfogott érdeke.

A könyvtárosok nagy panasza az alacsony társadalmi megbecsültség. Aminek azonban feltétele a szakmai határokon túlnyúló eredményes kommunikáció. A használók irányába legalábbis kötelező lenne. Ez segíthet(ne) a könyvtárosétól eltérő, ha tetszik, "idegen" szemléletek azonosításában és megismerésében.
Mindez szorosan kötődik a könyvtáros szakma megújulási képességéhez. No, nem a verbálishoz, hanem a ténylegeshez.

Szintén hasznos a nemkönyvtárosok könyvtári alkalmazása. Amitől sokunk hátán feláll a hátán a szőr, hiszen egy "idegen" gondolkodású arra kényszerít bennünket, hogy más fejével is megtanuljunk gondolkodni. Amihez viszont be kellene látnunk, hogy a hatékony és eredményes könyvtárban számos, a könyvtárosétól eltérő tudásra lenne szükség: pénzügy, ingatlangazdálkodás, pr, marketing stb. Ezeket ugyan a könyvtáros valamennyire el tudja sajátítani, de jóval kevesebb eséllyel, mint aki eleve ezekre a tudásokra hajtott. És akkor megint előkerül a hatékony - szakmaközi! - kommunikáció. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. november 03.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=palyamotivacio
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról