Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Pandémia: csökkent a nyomtatottak kölcsönzése, növekedett az e-könyveké. De vajon kitart-e a trend? (olvasóink szavazatára)

Pandémia, tüntetések, politika: ilyen volt 2020, melynek következményei erősen érződnek a könyvtárak körében is. A könyvtárak legalább az év egy részében zárva voltak, aztán lassan átváltottak az átvehető, előre összeállított csomagokra és a kísérleti újranyitásra.
A Library Journal felmérésére válaszolva, a megkérdezettek 25,7%-a szerint csökkent, és csupán 10% szerint növekedett a kölcsönzések száma. Ezzel ellentétben az e-könyvek kölcsönzése 29,2%-kal nőtt. A változás hosszútávú következményeit még nem tudhatjuk.
Rövid távon vizsgálva, a nyomtatott és elektronikus könyvek kölcsönzése 2020-ban 64%-át tette ki az összes kölcsönzésnek (ez 2012 óta kb. változatlan), azonban ebből a nyomtatott könyvek aránya 46%-ra esett vissza. A hangoskönyvek (kézzelfogható és letölthető), A DVD/Blue-Ray, a streaming média és a CD-k 31%-ot tettek ki (2012 óta ez is változatlan). A kézzelfogható hangoskönyveknél 4%-os csökkenés látható 2014 óta, egy válaszadó viszont a letölthető hangoskönyvek esetében 30%-os növekedésről számolt be. A DVD/Blue-Ray kölcsönzés csupán 2%-kal csökkent 2018 óta. Eközben a streaming szolgáltatásoknál 9%-os növekedés figyelhető meg ugyanennyi idő alatt.
Azért, hogy alkalmazkodjanak a váltáshoz, a legtöbb könyvtáros újragondolta néhány gyűjtemény kiadásait, és nyomtatott anyagokról olyan elektronikus forrásokra váltott, mint például az OverDrive, hoopla, Kanopy vagy Consumer Reports. Számos válaszadó elismerte, hogy ezek nélkül sokkal rosszabb lett volna a helyzet.

A Black Lives Matter (BLM) mozgalom miatt megnőtt az érdeklődés az antirasszista művek iránt. A tüntetések hatására történő kölcsönzés helyenként változó volt. Néhány válaszadó kis befolyásról számolt be, míg mások szerint a BLM sokat lendített a kölcsönzésen.
A jövőbeli felmérések a társadalmi igazságossághoz, politikatudományhoz és a pandémiához kötődő címeket is vizsgálni fogják. Egyelőre azt láthatjuk, hogy a politikatudomány jelentős növekedést ért el az elmúlt évtizedben: 20-ról 41%-ra emelkedett.
Érdekes módon, az önsegítés és az egészség sem mutatott növekedést a pandémia idején.
A szépirodalmat nézve a rejtély, az általános fikció, a thriller és a romantikus maradtak továbbra is a legnépszerűbbek.
Összegezve, a Covid miatt csökkent a nyomtatott könyvek kölcsönzése, viszont az e-könyveké megnőtt. De meddig fog ez tartani?
További részletekért és a grafikonokért ld. a Library Journal cikkét. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról