Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

PDA Nagykanizsán -- a beszerzés 10 százalékát érinti a könyvtári 'kívánságműsor'

A Halis István Városi Könyvtár olvasói beleszólhatnak abba, hogy a bibliotéka milyen újabb könyvekkel gyarapítja állományát.
Czupi Gyula igazgató: -- Immár 3. éve, hogy a Könyvtárellátó aktuális kínálatát nem csak a kollégák, hanem olvasóink is böngészhetik. Úgy tudom, arra más könyvtárakban is van példa, hogy a KELLO ajánlatát az olvasók is láthatják, de arra nem nagyon, hogy a rendelhető könyveket a könyvtárban kézbe véve, belelapozva kezdeményezhetik a nekik tetsző beszerzését. Erre egyébként a teljes éves beszerzés (ez hozzávetőleg 5 ezer darab könyv évente) csaknem 10 százalékának mértékéig volt kezdeményezés, tehát attól nem kell tartani, hogy a beszerzés arányait tekintve egyik, vagy másik téma túlsúlyba kerül.
-- S hogy hogyan zajlik az igénylés? Az olvasó a könyvtárosnak jelzi, hogy a neki tetsző könyvet érdemes lenne beszerezni, s ha a bibliotéka vezetése is rábólint (általában rá szokott, néhány kivételes esettől eltekintve, amikor az adott könyv nem illik a könyvtár gyűjtőkörébe, vagy van belőle elég példány raktáron is), akkor az igénylő kölcsönözheti ki elsőként a kötetet. Amennyiben több olvasó is voksolt ugyanarra a műre, "érkezési" sorrendet is felállítanak. Az igazgató szerint egyébként az, hogy az olvasók milyen könyveket kérnek, nehezen behatárolható, de az igénylésekből általánosságban is rendkívül széles és színes érdeklődési kör bontakozik ki.

Régebbi hírforrás(ok): Használó irányította könyvbeszerzés -- minden Kelló-könyvet kézbe vesznek link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról