Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Pornó-hatás: legalizálja a szexuális erőszakot - a felvilágosítás elégtelen

A gyerekek egyre korábban és egyre több pornót látnak, és ez alapjaiban hathat a gondolkodásukra. Ma a fiatalok sokkal korábban és sokkal nagyobb mennyiségben találkoznak pornóval, mint akár egy évtizeddel ezelőtt, Kutatók szerint ennek súlyos hatásai lehetnek a szexualitásukra és viselkedésükre, itthon mégis alig esik szó erről a kérdésről. A fellépést az is nehezíti, hogy a legnagyobb online pornóoldalak mára mind egyetlen monopóliumba tömörültek, sok milliárd dolláros bevétellel és hihetetlen lobbierővel.
- Interjú Halász Sárival, aki egyéni tanácsadóként szexuális erőszak áldozatainak nyújt támogatást, emellett évek óta kutatja a pornó jelenségét, és éveken keresztül vett részt egy projektben, melyben a pornóról szóló szexuális felvilágosító alkalmakat szervezett fiataloknak.
"Volt egy alkalom, csak lányok, tizenöten, egy kivételével mindenki szexuálisan aktív. Az volt az első kérdésük, hogy hogyan kell anált úgy csinálni, hogy ne fájjon. A második, hogy mi a különbség az aszexuális és az aromantikus között. És amikor megkérdeztem, hogy tudják-e, mi az a csikló, senki nem tudta. Ez egy nagyon erős tükörképe a szexuális kultúrának, amiben élnek." - mesélte egy tinédzserekkel zajlott foglalkozásáról Halász Sári.
Magyarországon nem készült még ezzel kapcsolatban kutatás, de a nemzetközi felmérésekből azt látni, hogy a fiúk gyakran 10-12 éves koruk között látnak először pornót. Ennyi idősen jellemzően még nem kaptak semmiféle szexuális felvilágosítást, életükben nem értek még szexuálisan hozzá egy másik emberhez, és amikor megnézik, azt gondolják, hogy ez az, amit a szüleik csinálnak.
A pornó normalizálja a kényszert és az uralkodást: a legtöbb pornójelenetnek a hatalomkülönbség a témája, nem jellemző, hogy két egykorú, egymást partnernek tekintő ember szexelne egymással. Egy másik jelentős hatása a pornónézésnek, hogy érzéktelenít az erőszakkal szemben: "Amikor duplaanáloznak egy nőt, és ő közben orgazmikus hangokat ad ki ehhez, az láthatatlanná teszi az erőszakot, az nem erőszak, hanem erotika lesz. És ha egy társadalom 5-10-20 éven át néz pornót, ezt egy idő után már nem azonosítja be erőszakként."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról