Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Pusztulnak a patinás épületek -- és az muzeális könyvek

A válság és a fejlesztési források hiánya egyre több patinás, akár műemléki védettséget élvező épület sorsát pecsételi meg. Tulajdonosaik -- köztük az önkormányzatok -- sokszor már jelképes összegért is szabadulnának tőlük, hiszen az ingatlanokat nem tudják felújítani, működtetni, de az érdeklődő egyre kevesebb. (Napi)
-- A könyvtári raktárak mélyén fekvő muzeális könyvek speciális kezelést (hőmérséklet, páratartalom, feltáró szakértelem stb.) igényelnek, ám ezek a feltételek csak kevés könyvtárban adottak. A szakmai hagyomány és a csekély források nemigen teszi lehetővé, hogy ezek a dokumentumok szakértő kezekbe -- ezekhez értő könyvtárakba -- kerüljenek. A tulajdonos könyvtárak inkább dicsekednek ilyen, lassan pusztuló és közösségi hasznot a körülmények miatt alig jelentő könyveikkel. A megőrzést és forrásbevonást célzó értékesítés ugyanakkor rizikós, szabályozatlan, és sok esetben a bűnügyi híradásokban hallunk az esetekről. -- Feltehetően a jéghegy csúcsaként.
A folyamat nehezen térképezhető fel, mert az állományok feltártsága sok esetben részleges. Amiről pedig nem tudunk, azt több érdekelt számára jótékony homály fedi -- miközben a könyveket az idő foga rágja. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról