Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Rapid randi a Szarvasi könyvtárban - 18 év felett nagyobb a pasik lelkesedése

A hazai könyvtárak közül úttörő feladatra vállalkozott a szarvasi városi könyvtár. A polcok között most nem csak kedvenc könyveikre lelhetnek rá a betérők, de akár életük párját is megtalálhatják az Ismerkedj 7 percben elnevezésű kezdeményezés során.
A könyvtár programpalettája az utóbbi években egyre szélesebbre nyúlt, lehetőséget kínálva arra, hogy az intézménybe ne csak az olvasás, a könyvek miatt látogassanak el a vendégek, hanem kulturális, közösségi térként is igénybe vegyék a termeket. Az eddig csak az ország három nagyvárosában - Szegeden, Debrecenben és Budapesten - elérhető "rapid randi" társkereső megszervezésének ötlete a könyvtár két munkatársa, Szloszjár Edit és Molnárné Pető Beáta fejéből pattant ki.
- Tavaly Békéscsabán, egy szakmai napon Kovácsné Koreny Ágnes a közösségvezérelt könyvtárakat mutatta be. Elsősorban a külföldi jó gyakorlatokról kaphattunk képet és egyúttal inspirációt is. Itt hangzott el, hogy a nagyvilágban, például a skandináv országokban vannak könyvtárak, ahol rapid randikat szerveznek. Már az előadás közben eldöntöttem, hogy ez egy olyan program, amit mi is megvalósíthatnánk. Különösebb eszköz- és forrásigénye nincs, csupán szervezési munka kell hozzá, és olyan programot tudunk nyújtani, amely a településünkön még nem volt, és olyan embereket érünk el vele, akik nehezen ismerkednek, kezdeményeznek szórakozóhelyeken, de a könyvtár kötetlensége, szellemisége ezt a gátat áttörheti - árulta el az előzményeket Szloszjár Edit.
Kolléganőjével, Molnárné Pető Beátával nem is vártak sokat a megvalósításra. No­vemberben egy felmérő kérdőívet tettek közzé a könyvtár közösségi oldalán, amelyre közel félszázan mutattak érdeklődést. A rapid randi lényegi eleme, a gyorsaság - azaz, hogy hétperces beszélgetést követően cserélődnek a partnerek -, a szervezésben is megmutatkozott. Ennek köszönhetően Tusjak Bea mentálhigiénés szakember bevonásával az első ismerkedős programot január végén rendezték a 36-50 éves korosztály számára.
- A második társkereső este, amely a napokban zajlott, a 18-35 éves korosztálynak szólt. Tizenketten regisztráltak, itt nagyobb volt a lelkesedés az erősebbik nem részéről, napokkal az esemény előtt betelt a fiúk helye - fogalmazott Szloszjár Edit, ügyelve a diszkrécióra. Hozzátette, a fiatalabb korosztálynak szervezett programon a beszélgetések után kisebb társasozásra is meghívták a résztvevőket, melyet követően elkezdődött egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetés.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról