Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Régen minden jobb volt? - olvasás elektronikus-, illetve papírforrásból

Jobb a szövegértés papírdokumentum olvasásakor, felületesebben olvasunk elektronikus szövegeket. - Vagy csak megöregedtünk? - Közben elfeledjük kárhoztatni az írásbeliséget, ami lerontotta az emlékezet jelentőségét... Összetett a kérdés... (MG)

- Pablo Delgado, a Valenciai Egyetem pszichológia professzora azt mondja, fontos lenne, hogy a digitális eszközökön való olvasás közben tudatosan kiszűrjük a zavaró ingereket (a pop-up ablakok és értesítések letiltásával, vagy akár az internet-hozzáférés korlátozásával), és újra elsajátítsuk a mély, értő olvasás technikáját. "Muszáj megtanítanunk az embereket a komplex szövegek befogadására és értelmezésére, a digitális térben való hatékony, forráskritikus tájékozódásra, hiszen a digitalizációt úgysem tudjuk megállítani" - magyarázza a professzor. (Delgado 2018-ban a kollégáival együtt nagy hatású metaanalízist publikált, amelyben elsőként írta le a "screen inferiority effect", vagyis a képernyő alsóbbrendűségi hatás jelenségét, azaz azt, hogy a nyomtatott szöveg befogadása során szignifikánsan jobban működik a szövegértésünk, mint amikor digitális eszközön olvasunk.)

A Stolen Focus szerzője, Johann Hari szerint azonban a valódi tét abban áll, amit maguk a médiumok üzennek az emberiségnek. Marshall McLuhan legendás kommunikáció-teoretikust idézve hangsúlyozza, "a médium maga az üzenet". McLuhan szerint egyáltalán nem mindegy, hogy ugyanazt az információt nyomtatott könyvekből, a tévéből vagy a számítógépek képernyőjén keresztül fogadjuk be, hiszen a csatorna sosem "tiszta" - valójában elkerülhetetlenül újfajta szűrőt kínál a világ szemléléséhez. És míg a könyvek azt üzenik, hogy érdemes elmélyedni, koncentrálni, rászánni az időt és az energiát a megértésre, a digitális világ azt sugallja, hogy a komplex kérdések is megválaszolhatóak gyorsan, néhány száz karakterben. Így Hari attól tart, elképzelhető, hogy a digitális olvasás térnyerésével a leegyszerűsítő, felszínes értelmezések dominálják majd a világunkat. Ha pedig ehhez kollektív empátiás képességeink romlását is hozzáadjuk, végképp nem marad motivációnk, hogy megkérdőjelezzük ezt az új világképet.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról