Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Reggel fél négytől éjszaka fél tizenkettőig olvashatunk a szegedi vasútállomáson

A minikönyvtár Kultúr-váró néven nyílt meg a vasútállomás emeleti üzletsorán az egyik kihasználatlan helyiségben. Érdekessége a helynek, hogy közvetlenül a várócsarnokban fölállított zongora mellett és a vasúttörténeti kiállítással szemben található, így egy igazi, kulturális sziget született a váróban.
Ahogy a zongora, úgy a könyvtár is szabadon használható. Az utasok reggel fél négytől éjszaka fél tizenkettőig olvashatnak. A könyveket akár magukkal is vihetik, a szervezők annyit kérnek, hogy hozzák vissza majd, vagy pótolják más kötettel. A Kultúr-váró bejáratánál a 18. századi olasz komédiaíró, Carlo Goldoni idézetével fogadják a vendégeket: Az olyan ember, aki könyvet olvas, soha nincs egyedül.
A Somogyi Könyvtártól link megtudtuk, hogy összesen 24 doboznyi könyvet adtak a minikönyvtár nyitásához, ami hozzávetőlegesen 1200 darab olvasni való. Ezek a kötetek olyan adományozott és saját beszerzésű könyvek, amelyekből több példánya van a könyvtárnak.
A MÁV Zrt. részéről Mondi Miklós területi igazgató úgy nyilatkozott portálunknak, hogy a Kultúr-váró története egészen 2019-ig nyúlik vissza, amikor egy alapítvány fölajánlásaként megkapták azt a zongorát, ami a minikönyvtár mellett várja a vendégművészeket.
Lényegében akkor született meg a Kultúr-váró ötlete. Amikor megkerestük a Somogyi Könyvtárat, ők mindenben támogatták az elképzelésünket. A MÁV pedig egy igazi kis közösségként fogott össze, kaptunk polcokat, a Vasúttörténeti Alapítvány adott képeket, relikviákat, a MÁV igazgatóságától kaptunk szőnyeget, asztalt, székeket, foteleket. - A koronavírus miatt az őszi megnyitót szeptemberre halasztottuk - nyilatkozta a Sokszínű Vidéknek Mondi Miklós.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról