Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Rendelj zöldséget -- és más használóközpontú szolgáltatások köz- és szakkönyvtárban

Egyre inkább azt gondolom, hogy a könyvtár egyik lehetséges jövője (és már egy évtizede jelene is), hogy valamiféle általános civilizatorikus intézményként működjön. Néhány létező példa:
- konfliktusok mediálása (együttműködésben a rendőrséggel, szociális ellátórendszerrel)
- higiéniai szolgáltatások hajléktalanoknak
- speciális szolgáltatások munkanélkülieknek, analfabétáknak
- bármi kölcsönzése, amire ott és akkor igény mutatkozik.
És ha azt hinné valaki, hogy a könyvtár nem szerepelhet vegyesboltként is, íme egy példa Baltimoreból. A baltimore-i városi egészségügyi osztály azokon a településrészeken, ahol a legnehezebb elérni a friss, egészséges zöldségféléket (tömegközlekedés hiánya, szegénység) és ahol legrosszabbak az étkezéssel összefüggő egészségügyi mutatók, elindította a Virtuális Szupermarket Programot azzal a jelszóval, hogy 'Zöldséget rendelj a könyvtárban'. Heti egyszer a könyvtárakban (és iskolákban) lehet rendelést leadni, másnap oda szállítják ki -- ingyenesen. link
Ezekben a példákban az a közös, hogy a könyvtár aktív szereplőként részt vesz olyan programokban, melyek illetékességet tekintve talán nem a '(köz)művelődés' címkéje alatt szerepelnek az önkormányzati szerepvállalások sorában, de amelyekbe a könyvtár épülete, infrastruktúrája, társadalmi beágyazottsága, a könyvtárosok képességei és helyismerete okán be tudnak kapcsolódni.
Felsőoktatási könyvtárak esetében nyilván mások az eseti kihívások és válaszok, a közös azonban az, hogy számos helyen a könyvtár az adott felsőoktatási szövetben próbálja keresni, kiterjeszteni a helyét. Néhány példa innen is:
- kutatási adatok gondozása (research data management)
- egyetemi kiadó működtetése
- az egyetemi publikációs stratégia kivitelezése, a kutatók számára elérhető publikációs alap kezelése, és tanácsadás kutatási eredmények publikálása terén
- nyílt adatok, nyílt szabványok, nyílt hozzáférés propagálása, ezekkel kapcsolatos tanácsadás
- a könyvtári tér innovatív használata: csendes és hangos olvasóterek, tanulóterek, 'könyvek nélküli könyvtár'
- könyvtári antropológia
- eScience, eResearch, digitális bölcsészet, virtuális csillagvizsgáló stb.
- bicajkölcsönzés
- írás oktatás.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról