Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Resztoratív büntetésvégrehajtás - irodalommal, könyvtárat bevonva 2.

"A Changing Lives Through Literature (CLTL) filozófiájának középpontjában az a felfogás áll, hogy az irodalom, az emberi tapasztalat egyik nagy közös nevezője, képes befolyásolni gondolatainkat és viselkedésünket... felismerhetjük magunkat és másokat nagyszerű könyvek szereplőiben, és ezáltal elnyerjük a szükséges megértést arról, hogy kik vagyunk és kik akarunk lenni - a legmagánosabb gondolatainkban, valamint azokban a kapcsolatokban és cselekedetekben, amelyek összekötnek bennünket másokkal."

2000-ben a brit írónő, Mary Stephenson a CLTL nyomán alakította meg "Stories Connect" csoportját az Egyesült Királyság börtöneiben.

A "Read To Succeed" program a fiatalkorú bűnelkövetők számára CLTL-programon alapult. Együttműködő felek: Johnson County Library, kerületi bíróság, az iskolakerület és a Kansas állambeli Johnson megye büntetés-végrehajtási osztálya. Munkásságáért a könyvtár 2005-ben Nemzeti Múzeumi és Könyvtári Szolgálatért Díjat kapott. Sam Brownback amerikai szenátor szerint "a könyvtár elismerést érdemel a Changing Lives Through Literature programja miatt, amely drámai mértékben csökkentette a visszaesők arányát a próbaidős tinédzserek körében". Az USA-ban és Nagy-Britanniában több megyei és városi önkormányzat, intézményi is bevezette illetve használja a programot.

A CLTL programban használt mintaszövegek közé tartoznak az elkülönített férfi és női osztályok számára összeállított könyvek. A nemek szerinti ilyetén elkülönítést a program résztvevői, köztük a bűnelkövetők és a professzorok egyaránt támogatták. (ref.: MG)

Az előző rész: link

Blog a témában: link

Régebbi hírforrás(ok): Olvasás - büntetésként. És a tapasztalatok link New York-i Közkönyvtár a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedéséért link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról