Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Reziliencia - 2. Így segítenek európai és más könyvtárak az ukrajnai menekülteken

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) Ukrajna segítésére biztat:
link

A krakkói Tartományi Közkönyvtár link "Könyvtártámogatási és segélyezési" tervet készített. Könyvtári gyűjteményükbe ukrán irodalmat és filmeket vesznek. Lengyel nyelvórákat és ukrán nyelvű irodalmi sétákat szerveznek Krakkó körzetében. Tervek: jogi és számviteli szaktanácsadást nyújtó előadássorozat, kulturális integrációt célzó találkozók, gyermekrendezvények. A könyvtár adományok gyűjtőhelye: több mint 400 babakocsit, 30 babaágyat, továbbá gyermekhordozó kocsikat, etetőszékeket, ruhákat, játékokat gyűjtöttek.

Az Országos Széchényi Könyvtár: adománygyűjtő kampány során sok doboznyi tartós élelmiszert, higiéniai termékeket és palackozott vizet szállított a menekülteknek. [Saját kiegészítésem: az OSZK menekülteket segítő munkája tágabb körű, lásd KIT-cikkek:
link

Európa-szerte gyűjtik a könyvtárak az ukrán nyelvű könyveket és egyéb forrásokat, többek között Belgiumban, Hollandiában, a Cseh Köztársaságban és Németországban.

A Német Nemzeti Könyvtár link bővítette ösztöndíjprogramját: újabb négy ösztöndíjat kínál az Ukrajnából elmenekült vagy menekülő könyvtárosoknak.

A cseh könyvtárosok az ukrán használók - különösen a gyermekek - szíves vendéglátásán és jobb dokumentum-hozzáférésén dolgoznak. A Kreatív Könyvtárosok Klubja a Cseh Köztársaság Nemzeti Könyvtára link Szláv Könyvtárával együtt ukránra fordította a "Maly tvorivec / Kreatív gyermek" című, gyermekeknek szóló kiadványát. Ez sok, óvodásokat és kisiskolásokat célzó, kreatív és oktatási tevékenységet tartalmaz.
A könyvtárak más adományokra is felhívtak.

A Grúz Nemzeti Könyvtár link pl. a Hematológiai Intézet Vérbankjával együtt tartott rendezvényt a könyvtárban, hogy Ukrajnának véradományokat gyűjtsenek. A Lett Nemzeti Könyvtár link gyűjteményvédő (pl. tűzálló, ütéscsillapító) anyagok adományozására hívta fel a nemzet kulturális örökség szakembereit. A gyűjtést, Ukrajnába szállítást a könyvtár koordinálta.

A Moldovai Köztársaság Nemzeti Könyvtára link az ország könyvtáros egyesületével közösen elindította a "Colorăm Copilăria" (Színes gyermekkor) kampányt. Ebben az ukrán gyermekek kreativitásának segítésére gyűjtöttek adományokat: művészeti kellékeket, kifestőkönyveket, társasjátékokat, kirakós játékokat. A chisinăui városi könyvtárak gyerekeknek tartanak nyelvi foglalkozásokat és kreatív műhelyeket. Az újonnan érkezőknek információs és logisztikai szolgáltatásokat nyújtanak.

A romániai könyvtárak különleges, gyerekeket és felnőtteket is megszólító rendezvényeket tartanak. Némelyik tevékenységük interkulturális volt. Román és ukrán résztvevőket egyaránt meghívtak, hogy egymással is megosszák kultúrájukat. A Tulcha megyei könyvtár rendezvényén ukrán gyerekek ukrán verseket olvastak fel. Dalaikat és táncaikat is előadták. A rendezvény után Mihai Hulení, a megyei tanács alelnöke megjegyezte, hogy mélyen meghatódott és bízik a békében.
A könyvtárakban a nehéz időkben formálódó közösség erős tényező a reziliencia építésében - a jobb visszaépítésben segíthet. A Könyvtárak Ukrajnáért weboldal
link - How to Help (Hogyan segíthetünk) oldala [országonként]: link (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról