Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Rezsikrízisben a könyvtárak: közhasznú könyvtári információ - a HVG-ből

Alig feleannyian keresték fel tavaly a magyarországi könyvtárak valamelyikét, mint a Covid előtti utolsó évben, 2019-ben. Az viszont már aligha írható a járvány számlájára, hogy 2015 óta a hazai bibliotékák közel negyede bezárt, és most még ez az alig több mint két és fél száz intézmény sincs biztonságban. Az energiaválság okozta bizonytalanság közepette, állami támogatások hiányában ez a szám várhatóan még tovább fog csökkenni.
- Győr, Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér link : csak a törvényben előírt minimum 25 órát tudják tartani. Több peremkerületi fiókkönyvtáruk már bezárásra kényszerült, amit könyvkölcsönző automatákkal, illetve az idősek és mozgáskorlátozottak könyvhöz jutását segítő könyvfutárszolgálattal próbálnak ellensúlyozni - mondja Horváth Sándor Domonkos, a győri könyvtár igazgatója.
- Illés Péter, a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár link igazgatója... (...) a tarthatatlan energiaköltségeket pedig olyan kreatív megoldásokkal próbálják túlélni, mint a "kabátos kölcsönzés": az olvasókat arra kérik, a hét meghatározott napjain jól felöltözve jöjjenek, mert ilyenkor csak az előteret tudják fűteni.
- Koroknai Sándor, Balmazújváros: "Mit csinál a vállalkozó, ha elfogynak az ügyfelei, és nincs bevétele?" - teszi fel a költői kérdést, amikor a túlélés esélyeiről kérdezzük. Már a Covid is olyan időszakban érte a szakmát, amikor a könyvtárak egy része az olvasók folyamatos lemorzsolódásától szenvedett.
- A lemorzsolódás pontos mértékét azonban nehéz megítélni, hisz "sok könyvtárban még mindig csak papíralapú az adatrögzítés, így nem tudni, mennyire megbízhatóak a látogatottságra vonatkozó statisztikák" - mondja Mikulás Gábor, a Könyvtár-Információ-Társadalom hírlevél szerkesztője.
- "Szegény könyvtáros nem tudja, hogy amit most tapasztal a zuhanásban, az csak az ő településén érvényes, vagy az egész országban; átmeneti hullámvölgyről vagy trendről van szó. Nem érti, hogy ő csinál valamit rosszul, vagy másutt van a bajok oka" - jelzi a megbízható statisztikák hiánya okozta problémát Koroknai Sándor is.
- Liskáné Fóthy Zsuzsanna, a gödöllői könyvtár link igazgatója. Az örökségvédelmi hivatal ajánlása szerint a könyvek állománymegóvása érdekében 20 fok fölötti hőmérséklet az optimális, 15-20 Celsius-fok között van a megengedett határérték. Az ingadozó hő és páratartalom, ami 18 fok alatt hatványozottan jelentkezik, méret- és formaváltozásokat idézhet elő. Az még csak esztétikai probléma, ha a borító vetemedik, ám a dohosodás, nedvesedés már a gombák megjelenéséhez vezethet (...).
- CEU könyvtára link fontos közösségi pont is volt: más egyetemekről is rengetegen jártak a jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező belvárosi intézménybe, ami így egyfajta találkozóhellyé is vált.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról