Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A robotizáció hatása a könyvtárakra - és válasz a könyvtárosképzésben

A 4. ipari forradalmat egy erős automatizáló tevékenység jellemzi, amit a robotok gyártási költségeinek radikális csökkenése felgyorsít. Számos cég bocsájtja el alkalmazottait és emberi működést nem igénylő gyártósorokkal szerelik fel gyáraikat. Már 2012-ben az Apple beszállítója a Foxconn 1,2 millió embert bocsájtott el, és ez a folyamat már hazánkban is érezhető volt az elmúlt években. Székesfehérváron 2019-ben 5-7000 ember elbocsájtása valósult meg, de az egyik leginkább munkaerő-igényes ágazatot, a mezőgazdaságot is elérte az robotizáció, amely már az állattartás területén is tapasztalható, ahol robotok gondozzák a szarvasmarhákat. Példát az élet minden területéről lehet hozni, a kérdés az, hogy milyen hatással van ez a könyvtárak életére?

Amerikában 2016-ban zajló felmérés alapján a lakosság a könyvtáraktól várja el, hogy a segítse a munka nélkül maradt lakosok digitális felzárkóztatását és lehetőséget biztosítson számukra, hogy megismerhessék a legújabb technológiai eszközök használatát.
Többek között, ezen igényekre adnak válasz a könyvtárakban megjelenő digitális laborok, makerspace központok (Békés Megyei Könyvtár, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár), ahol a könyvtárak 3D nyomtató, CNC lézervágó gépek, mikroelektronikai eszközök stb. használatára tanítják meg az érdeklődőket.

Ezen igényekre reagálva 2022-től az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem informatikus könyvtáros képzésében tantárgyi keretek között biztosítjuk hallgatóinknak a makerspace labor használatának megismerését, és módszertani ismereteik kialakítását. - A fotókat ld.: link (a képek forrása: ld. a forráslinket).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról