Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Román közkönyvtárak

Románia friss adatokat juttatott el a Libeconnak, az európai könyvtári statisztikáért felelős szervezetnek. Ebből idézünk néhány adatot. 2814 önálló könyvtár volt 2002-ben, kissé csökken a számuk (szolgáltató helyek száma összesen: 3190). Átlagban nyolcezer lakost lát el egy könyvtár (megyeiek átlagban 33 ezret, városiak 15 ezret, falusiak négyezer alatt). Egy millió dokumentummal gyarapodtak a könyvtárak - több mint húsz lakosra jutott egy -, az állomány csaknem eléri az 50 milliót (így 50 év kellene a teljes megújuláshoz). Ötezer háromszáz könyvtári dolgozó közül négyezer ötszáz könyvtárosi munkakörben, 66 informatikai feladatokon dolgozott. Összesen 288 számítógéppel rendelkeztek, ebből 114 volt hálózatba kötve. A beiratkozott olvasók száma meghaladta a 2 milliót, a lakossághoz viszonyított arány 9,1%. 36,3 millió dokumentumot kölcsönöztek (ez kb. másfél dokumentum lakosonként). A teljes közkönyvtári ráfordítás euróban kifejezve 15 milliót ért el (nálunk kb. 45 milliót): ebből a gyarapításra jutó hányad 10% (nálunk 14%). (szemlézte: SP)

Hírforrás: link
2003. június 04.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=roman_kozkonyvtarak
Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról